Info

Ljeto 2022. bilo najtoplije u Evropi do sada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropa je u 2022. godini zabilježila drugu najtopliju godinu u historiji i najtoplije ljeto ikada kažu naučnici Evropske unije.

Kontinent je doživio drugi najtopliji juni ikad zabilježen s oko 1,6 stepeni Celzijusa iznad prosjeka i najtopliji oktobar, sa temperaturama gotovo dva stepena Celzijusa iznad prosjeka.

Klimatske promjene dovele su do ekstremnih vremenskih uslova koji su smanjili prinose usjeva, isušili rijeke i doveli do hiljade smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

Služba EU za klimatske promjene Copernicus (C3S) kaže da je 2022. godina bila peta najtoplija godina na svijetu. Copernicus podatke mjeri od 1950. a drugi izvori potvrđuju da je prošla godina bila najtoplija najmanje od 1850. godine.

Zadnjih osam godina bilo je osam najtoplijih u svijetu, kažu iz Copernicusa. Dodaju i da je planeta sada za 1,2 stepena Celzijusa toplija nego u preindustrijsko doba kao rezultat klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

U posljednje tri decenije temperature u Evropi porasle su više od dva puta u odnosu na globalni prosjek.

“Već doživljavamo razorne posljedice našeg zagrijavanja svijeta”, rekla je zamjenica direktora C3S Samantha Burgess. Ona je pozvala na hitne aktivnosti za smanjenje CO2 emisija i prolagođavanje klimatskim promjenama.

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u Evropi, obarajući temperaturne rekorde u zemljama uključujući Italiju, Španiju i Hrvatsku. Ozbiljni toploti valovi uzrokovali su više od 20.000 smrtnih slučajeva u zemljama uključujući Francusku, Njemačku, Španiju i Britaniju.

U kombinaciji s nedostatkom kiše, vrućina je izazvala sušu koju je početna analiza ocijenila najgorom u Evropi u 500 godina.

Nizak vodostaj odgodio je plovidbu rijekom Rajnom u Njemačkoj, dok je nedostatak kiše pogodio proizvodnju hidroelektrana i smanjio prinose kukuruza i soje.

Vruće, sušno razdoblje potaknulo je intenzivne šumske požare u zemljama od Španije do Slovenije, oslobađajući više emisija širom EU-a i Britanije nego bilo kojeg ljeta u posljednjih 15 godina. Britanija je 2022. doživjela najtopliju godinu u svojoj historiji.

Globalne temperature prestat će rasti samo ako zemlje smanje svoje emisije na “neto nulu” – što znači da ne ispuštaju više stakleničkih plinova u atmosferu nego što ih uklanjaju.

Članice EU zatim Velika Britanija, Kanada, Japan i drugi obvezali su se da taj cilj postignu do 2050. godine, dok Kina i Indija namjeravaju to postići kasnije.

Unatoč tim dugoročnim obećanjima, globalne emisije nastavljaju rasti. Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi u prosjeku je iznosila oko 417 čestica po milionu (ppm) u 2022. što je najviša razina u više od dva miliona godina, rečeno je iz CS3.

I ostali dijelovi svijeta suočili su se sa klimatskim razaranjima, jer je globalno zagrijavanje nastavilo najteže da pogađa siromašne i ranijve populacije.

Izvor: Reuters



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno