Sudske klupe

Ljekaru KB Zenica devet mjeseci zatvora u osuđujućoj, prvostepenoj i nepravosnažnoj presudi zbog nesavjesnog liječenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski  sud u Zenici, u krivičnom predmetu protiv optuženog  Muminović Amira zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BIH dana 22.12.2023. godine donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu kojom ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci.

 Na osnovu člana 76. stav 1. u vezi stava 2. KZ F BiH optuženom Muminović Amiru izriče se mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova ljekara-specijaliste ortopedije i traumatologije u trajanju od 3 (tri) godine od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja mjere sigurnosti.

 U skladu sa članom 202. stav 1. u vezi člana 199. stav 2. tačka g.) i a)ZKP FBiH optuženi  Muminović Amir se obavezuje da Sudu na ime paušala plati iznos od  200,00 KM  i troškove postupka u iznosu od 610,00(šeststotina i deset) KM u roku od 15 (petnaest) dana od pravomoćnosti Presude.

 U skladu sa čl.212. stav 3. ZKP F BiH oštećeni mld….zastupan po zakonskoj zastupnici majci M. E., upućuje se da imovinskopravni zahtjev ostvaruje u parničnom postupku.

„Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela  imate u vidu presumpciju nevinosti  iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja 

Podsjećamo na optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona: 

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Z E N I C A
Broj: T04 0 KT 0038515 21 – Zenica, 14.10.2022. godine
OPĆINSKOM SUDU U ZENICI – Sudiji za prethodno saslušanje – ZENICA
Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i), te člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije  Bosne i Hercegovine,  p o d i ž e m o
O P T U Ž N I C U
Protiv: MUMINOVIĆ AMIRA,  iz Zenice, neosuđivan,
što je,
u  vremenu od 18.07.2017. godine do 27.04.2018. godine u Zenici u svojstvu ljekara-specijaliste ortopedije, zaposlenog u JU Kantonalna bolnica u Zenici, Odjel ortopedija i traumatologija, u toku liječenja oštećenog pacijenta-djeteta …, koji je prilikom pada zadobio povredu u vidu preloma lijeve podlaktice, primijenio očito neprikladan način liječenja nad djetetom …., nesvjestan mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenog, iako je prema okolnostima i svojim osobinama i ličnim svojstvima bio dužan i mogao biti svjestan te mogućnosti, obzirom da je prema raspoloživoj medicinskoj dokumentaciji i snimcima prije prvog operativnog zahvata, prijelom lijeve podlaktice djeteta …. bio u fazi zarastanja,  pa je kao ljekar-specijalista ortopedije bio dužan da pažljivo i neoperativno liječi  … što nije učinio, već je izvršio tri operativna zahvata lijeve podlaktice oštećenog i to u dane 18.07.2017. godine, 03.04.2018. godine i 27.04.2018. godine, zbog čega je došlo do komplikacija u vidu nezarastanja kosti kod prijeloma na lijevoj podlaktici …. i do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta, što je kao ljekar iz struke – specijalista ortopedije mogao predvidjeti, zbog čega su roditelji djeteta …. odveli istog na UKC Sarajevo Klinika za ortopediju i traumatologiju gdje je 28.12.2018. godine izvršen još jedan operativni zahvat lijeve podlaktice, nakon čega je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja djeteta ….,
 čime je počinio krivično djelo Nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno