Biznis

Lista najskupljih polovnih automobila koji se prodaju u BiH, biste li bili vlasnik Ferrarija starog tri godine za 740.000 KM?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Nikada ne bih kupio novi automobil”, rečenica je koju je nemali broj vozača izgovorio barem jednom. Uzmemo li u obzir činjenicu da, onog trenutka, kada auto “izađe” iz salona, da mu i cijena postaje automatski niža, ovaj stav je razumljiv. Cijene polovnih automobila tokom posljednje dvije godine su značajno porasle. Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, cijene polovnih automobila u porastu za oko 30 posto.

Kako smo ranije izvijestili različiti faktori doprinose ovom porastu, a neki od ključnih svakako se odnose na globalnu nestašicu poluvodiča, što je rezultiralo smanjenom proizvodnjom i dužim rokovima isporuke automobila.

Osim toga, visoki troškovi transporta i logistike, posebno uvoza automobila u zemlju, dodatno podižu cijene, što je posebno bilo prisutno tokom 2023. zbog porasta cijena goriva što je, domino efektom, dovelo i do porasta cijena transporta i dijelova za automobile.

Povećane cijene sirovina poput čelika i plastike, koje se koriste u proizvodnji automobila, također pridonose porastu cijena.

Prije godinu, prosječna cijena Škoda Octavia u Bosni i Hercegovini iznosila je oko 15 hiljada KM. Međutim, trenutno, cijene ove marke vozila su se povećale i kreću se između 17 i 18 hiljada KM. Volkswagen Golf je druga najtraženija marka u BiH. VW Golf VI se danas kreće između 13,5 i 14,5 hiljada KM.

Istražili smo najpopularniju stranici za kupovinu i prodaju u Bosni i Hercegovini olx.ba i pronašli zanimljivu nišu autoindustrije, polovne automobile najluksuznijih marki, čija cijena prati njihov imidž. Tako naprimjer za više od 700.000 KM možete postati vlasnik Ferrarija, starog tri godine, ili Mercedes-Benza za 450.000 KM, registriranog prvi put 2010. godine.

U nastavku donosimo listu najskupljih polovnih automobila koje možete kupiti u Bosni i Hercegovini.

Model: Ferrari F8 Tributo
Cijena:740.000 KM
Godina prve registracije: 2021.

Model: Mercedes-Benz SLS AMG Coupe
Cijena: 450.000 KM
Godina prve registracije: 2010.

Model: Porsche 911 GT3
Cijena: 449.000 KM
Godina prve registracije: 2022.

Model: Mercedes-Benz SL 230 Pagoda
Cijena: 435.000 KM
Godina prve registracije: 1967.

Model:Mercedes-Benz G 63 AMG Manufaktur
Cijena: 425.000 KM
Godina prve registracije: 2022.

Izvor: ForbesStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno