Info

Let’s Do It: Četrdeset akcija širom BiH povodom Svjetskog dan čišćenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Let’s Do It tim u BiH jučer je prigodnom ceremonijom pokrenuo akciju Svjetski dan čišćenja koja se ove godine realizuje na 40 lokacija širom BiH.

U Sarajevu ekipe su krenule sa Željezničke stanice i čistile su na četiri različite lokacije, a pored Sarajeva neki od gradova u kojima se čistile su: Bosanska Krupa, Bijeljina, Mostar, Prijedor, Brčko. Kiša u nekim gradovima je malo omela akciju, međutim volonteri nisu odustali, već su uprkos lošem vremenu ispunili svoj cilj, saopćeno je iz Let’s Do It tima.

Više od 15.000 volontera,svih starosnih grupa – od 7 do 77 godina starosti iz različitih sfera, širom Bosne i Hercegovine uključilo se u akcije čišćenja – članstva nevladinih organizacija različitih interesnih grupa, neformalnih grupa, poslovnih subjekata, do porodica i individualaca. Značajan dio u obilježavanju Svjetskog dana čišćenja jeste i učešće 130 osnovnih i srednjih škola širom BiH, koje su čištile svoja dvorišta i školska okruženja. Svi oni su učestvovali sa jednim ciljem, pomoći da naša država i planeta Zemlja bude ljepše i čistije mjesto za život.

– Interes velikog broja volontera za učešće u akcijama čišćenja su izuzetna motivacija za naš rad. To nam pokazuje da imamo građane koji su prepoznali problem i spremni su raditi na njemu i kroz selektivno odlaganje otpada ukoliko im to sistem ponudi – poručuju iz Let’s Do Ita-a.

Dodaju da kroz dosadašnje iskustvo imaju značajne rezultate iza sebe, a njihov dugoročni cilj je utjecati na promjenu svijesti o ekološkim problemima u svijetu i njihov utjecaj na ljude.

Let’s Do It tim u BiH od 2012. provodi akcije čišćenja, a Svjetski dan čišćenja zajedno sa Svjetskim Let’s Do It timom organizira od 2018. godine. Na svjetskom nivou uključeno je više miliona volontera, iz 191 države svijeta koji zajedno rade na problemima životne sredine.

Tokom septembra Svjetski dan čišćenja najavljivan je kroz kampanju “Kamo smeće?”, sa ciljem podizanja svijesti o količini otpada koju proizvedemo, i o potrebi odgovoronog odlaganja otpada koji se može reciklirati. Ovom kampanjom i akcijama čišćenja pokušava se skrenuti pažnja na važnost pravilnog upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini.

Partneri ovog projekta su Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation) i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno