Info

Lejletu-l-berat: Dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lejletu-l-berat: Dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru- Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu nastupa u akšam, u subotu, 27. marta, i vjesnik je nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom.

Lejletu-l-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Lejletu-l-berat je mubarek noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću. Stoga bismo trebali iskoristiti vrijeme trenutne izolacije i prema svojim mogućnostima posvetiti se ibadetu. Preporučujemo da se posvetite klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donosite salavate na poslanika Muhammeda, a.s., sljedeći dan 15. ša’bana (tj. u nedjelju  28. marta 2021.), postite dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov poslanik Muhammed, a.s., nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletu-l-berata provede u postu, a sam je proveo većinu mjeseca ša’bana posteći.

Darežljivi Allah u Svojoj beskonačnoj milosti opskrbio nas je milosnom noći, kako bismo mogli iskoristiti njene blagodati i zaslužiti Njegov oprost. Ove noći vrata Allahove milosti širom se otvaraju za sve one koji se iskreno kaju za svjesne i nesvjesne grijehe. I zato je treba provesti u dobrovoljnom ibadetu, onako kako već stoljećima prakticiraju generacije muslimana.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Uprava za vjerske poslove



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno