Biznis

Lejla pruža novu priliku starom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lejla pruža novu priliku starom  – U improvizovanoj radionici imena Wood Surgery, smještenoj u podrumu zgrade, Lejla Selimović pruža novu priliku starom

Kreativnost, baš kao voda, uvijek nađe svoj put. Tako je bilo i sa talentom Lejle Selimović, koja je vokaciju i zadovoljstvo pronašla daleko od svoje pravne struke i danas se bavi restauriranjem starog namještaja. U improvizovanoj radionici imena Wood Surgery, smještenoj u podrumu zgrade, Lejla pruža novu priliku starom, odbačenom namještaju u kojem njegovi prethodni vlasnici nisu vidjeli nikakvu vrijednost i odlučili su ga ili baciti ili prodati budzašto, tek zato da ga se riješe.

Sve počinje pronalaskom starih komada namještaja, komoda, fotelja iz socijalističke prošlosti, ogledala s kičastim ramovima, običnih kuhinjskih stolica, po buvljacima i sličnim mjestima gdje se, ako se malo zarovite, može pronaći pravo skriveno blago. “Moj rad počinje pronalaskom odgovarajućeg komada namještaja, zanimljivog zbog dizajna ali i cijene: cilj mi je što jeftinije kupiti komad kako bih ga nakon redizajniranja mogla ponuditi na prodaju po cijeni prilagođenoj bh. standardu. Nakon toga, osmišljavam kako bi trebao izgledati konačan, gotov redizajnirani komad, a onda nastupa fizički rad: detaljno čišćenje, šmirglanje, nanošenje temeljne boje ili lazure…”, priča Lejla Selimović za Urban Magazin.

Lejla_Selimovic_1

Osmišljavanje novog, ljepšeg, savremenog izgleda namještaja starog nekoliko decenija u radionici Lejle Selimović podrazumijeva različite tehnike: patiniranje, oslikavanje, shabby… Za restaurirane, unikatne komade namještaja interesa ne manjka jer je sve više onih koji u svom životnom prostoru žele imati nešto drugačije od jeftinog namještaja iz masovne proizvodnje. A samo jedna komoda ili fotelja koja dolazi sa svojom zanimljivom pričom i dugom historijom, a izgleda kao da je sad izašla “ispod čekića”, napravit će razliku. “Ljudi koji se interesuju za ovakve komade su uglavnom oni koji ne pribjegavaju stadarnom uređenju prostora, nego žele nešto jedinstveno. Nerijetko se radi o ljudima koji često putuju ili su živjeli vani i znaju da je uređenje enterijera kombinacijom starih i novih komada ‘prava stvar’, a mnogo je i onih koji donesu stari komad namještaja za koji su emotivno vezani i žele mu podariti novi izgled, kako bi što duže ostao funkcionalan”, priča Lejla.

Lejla_Selimovic

Iz radionice Wood Surgery, zahvaljujući vrijednim rukama Lejle Selimović kojoj ni teški fizički rad nije prevelik napor, dosad je izašlo na stotine restauriranih stolova, stolica, kredenaca, fotelja, ogledala, komoda, cipelara, ormara… Kako sama kaže: “Kad pogledam fotografije svih komada koje sam dosad uradila, na stotine njih, pomislim da je to sigurno mogao biti jedan pun salon namještaja na dva sprata”. Uz malo sreće i puno, puno rada, uspjela je pronaći i kupce za sve te stare, a nove predmete. “Redizajniranim komadima namještaja sam uredila i enterijere Street cafea u Zenici, butik začina i zdrave hrane Grožđica, apartman u Istri, kao i duplex u Zenici”. Šta na kraju reći nego: trud i dobra ideja se isplati!

Urbanmagazin



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno