Nogomet

Legendarni Ukrajinci pisali Zmajevima: Greška se još može ispraviti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slavni ukrajinski fudbaleri i treneri obratili su se reprezentativcima i stručnom štabu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Povod za otvoreno pismo čiji potpisnici su Oleg Blokhin, Ihor Belanov, Andriy Shevchenko, Anatoly Demyanenko, Oleksiy Mykhalychenko i Oleg Protasov, je planirani prijateljski susret između fudbalskih reprezentacija Rusije i Bosne i Hercegovine.

– Drage kolege! Prijatelji! Utakmica između Ukrajine i Bosne i Hercegovine odigrane u vašoj zemlji 16. novembra 2021. godine, za nas je uspomena na miran život. Uostalom, ovaj meč je bio posljednji za naš tim prije invazije Rusije na teritorij Ukrajine koja je počela 24. februara 2022. godine. Više od šest mjeseci, ukrajinski timovi, uključujući i reprezentaciju, nisu imale priliku odigrati niti jednu međunarodnu utakmicu u svojoj zemlji. Sve zbog ruske agresije.

– Milioni Ukrajinaca bili su prisiljeni napustiti zemlju. Uglavnom su to žene i djeca. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini što je za neke od njih postala dom. Deseci hiljada onih koji su ostali, ili nisu upsjeli otići, ubijeni su ili ranjeni. Hiljade ih je mučeno na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija. Stambene četvrti naših gradova su pod stalnim bombardovanjem ruske vojske. Naša zemlja je pod stalnim raktetiranjem Rusa, svakodnevno ginu civili i djeca, a na frontu se vode žestoke borbe – piše u pismu objavljenom na stranici Fudbalskog saveza Ukrajine.

– Borimo se s ogromnom armadom koja želi uništiti našu zemlju. I što je važno, ne borimo se samo za Ukrajinu. Borimo se za budućnosti demokratskog i civiliziranog svijeta, kojem Bosna i Hercegovina pripada. Stoga nas je neugodno iznenadila i jako rastužila vijest da je poslije ovih tragičnih događaja koji i dalje traju, vaša reprezentacija pristala odigrati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Rusije – reprezentacijom zemlje agresora. Smatramo da je to greška. Greška koja se još može ispraviti. Stoga vas pozivamo da odbijete igrati utakmicu s Rusijom zbog zaustavljanja vojne agresije na Ukrajinu i zbog budućnosti demokratske Evrope – poručili su Ukrajinci.

Dogovoreni prijateljski meč s Rusijom podigao je mnogo prašine i u Bosni i Hercegovini. Brojni Zmajevi, uključujući Edina Džeku i Miralema Pjanića, obznanili su da ne namjeravaju igrati protiv Rusa 19. novembra…

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno