Zenica

Lastavica 2023: U Zenici promovirana knjiga hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića „Ka razumijevanju Kur’ana“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru Vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2023.” sinoć je u Zenici, u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta ”Stara čaršija” promovirana knjiga „Ka razumijevanju Kur’ana“ autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića.

O knjizi „Ka razumijevanju Kur’ana govorili su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, hafiz prof. dr. Safet Husejnović, hafiz prof. dr. Safvet Halilović i hafiz prof. dr. Rifet Šahinović – autor.

“Mi živimo vrijeme koje u kontekstu tumačenja Kur’ana nije plodonosno, zbog činjenice da imamo među nama ljude koji govore i tvrde da je svačije da tumači Kur’an. Međutim, klasična ulema ne smatra tako. Svako može razumijevati i tumačiti Kur’an za sebe, ali samo ulema koja je učila na koljenima i pred istinskim alimima, samo ti imaju i pravo i obavezu da svoje znanje prenose drugima. Dakle, svako od nas može razumjevati Kur’an za sebe, ali predočavati Kur’an i govoriti da je ovo isključivo autentično tumačenje, e to je nešto što je krajnje opasno.”, kazao je muftija zenički, hfz. prof. dr. Mevludin Dizdarević.

Hafiz prof. dr. Safet Husejnović govoreći o terminu “zikr el-fikr” – molitvi uma, ističe da su se muslimanski učenjaci na raznim poljima učenosti pridržavali ove molitve. “Kada se um prestane moliti Uzvišenom Allahu, nastaje nesrazmjer na relaciji čovjek – priroda. Od takvog uma nisu sigurni ni priroda, ni životinje, ni biljke, pa ni sam čovjek. Takav čovjek, jednostavno, ne zna ni početak ni kraj, i u potpunoj je zaboravnosti i nemarnosti prema transcendenciji.” – kazao je hafiz Husejnović.

Promotor je bio i hafiz prof. dr. Safvet Halilović koji je naglasio da je autor u knjizi ponudio vrlo korisno štivo za čovjeka ovog doba, a kao vjernici i vjernice trebamo čitati i razumijevati Kur’an sa ciljem da budemo bolji ljudi.

Na kraju se uz prigodne riječi zahvale obratio i autor knjige hafiz prof. dr. Rifet Šahinović koji je je prisutnima govorio o potrebama pisanja ovog djela, ali i važnosti istinskog znanja kao preduslova studiranja i razumijevanja Kur’ana. Hfz. dr. Šahinović je u svom govoru naveo važnost oslobađanja od svih prepreka koje sprečavaju dublje razumijevanje tajni Kur’ana, te je naglasio da se Kur’an ne može shvatiti samo ljudskom pameću, već je za to potrebno i shvatanje kalbom-duhovnim srcem.

Promociju je moderirao Edin-ef Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno