Košarka

KŽK Čelik izbačen iz bh.lige

KŽK Čelik klupa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaški klubovi KŽK Čelik iz Zenice i Bugojno BH Telekom izbačeni su iz Lige 12, koja će ubuduće nastaviti takmičenje kao Liga 10.

Ovo je odluka povjerenika ženske lige Bože Bošnjaka iz Širokog Brijega koji je za Sportske novosti izjavio da je samo primijenio odredbe važećeg pravilnika o takmičenju, prema kojima će ekipa koja ne odigra dvije utakmice zbog nedolaska ili nekog drugog neopravdanog razloga, biti isključena iz takmičenja.

Dok su Bugojanke i mimo ove odluke objavile da neće sudjelovati u prvenstvo zbog nedostatka finansija, Čelik je odbio poštovati odluku UO KS BiH, smatrajući da, poput Igokee u ABA ligi, ima pravo, kao i sarajevski Play Off Happy, da nastupi u Ženskoj regionalnoj ligi, a u domaćem prvenstvu tek u završnici takmičenja. Čelik nije odigrao nijednu utakmicu prva dva kola Lige 12, najavivši pokretanje pravnog spora.

Međutim, dok je Play Off Happy prihvatio igrati domaće prvenstvo, u Čeliku su to odbili i nisu odigrali dvije utakmice. Njima na ruku je išla preporuka Nadzornog odbora KS BiH prema kojoj se novi sistem takmičenja moga obznaniti najmanje godinu prije.

Međutim, ni godinu prije nije donesena odluka o tome da se novi sistem uvodi u sezoni 2014/2015, ali tada u Čeliku nisu potezali tumačenje Pravilnika o takmičenju, jer im je tako odgovaralo.

Povjerenik Bošnjak je izjavio da on nije dužan tumačiti odluke UO KS BiH ili Nadzornog odbora, nego primjenjivati aktuelni Pravilnik o takmičenju, te je na osnovu njega donio mjeru isključenja Čelika i Bugojna iz lige.

Bošnjak je i utakmicu Brčanka – Rudar Sport registrovao sa 0:20 za Ugljevičanke, jer klub iz Brčko Distrikta nije platio kotizaciju za takmičenje. Ako to ne uradi do naredne utakmice i Brčanka će biti isključena iz lige, pišu Sportske novosti.

(BH basket/Tuzlalive.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno