Nogomet

Kvalifikacije za EP: BIH u grupi J s Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je obavljeno izvlačenje grupa za Evropsko prvenstvo 2024. godine koje će se održati u Njemačkoj. Bosna i Hercegovina je u grupi J sa Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom

Evropska nogometna federacija (UEFA) odlučila je donijeti nekoliko odluka iz političkih razloga za današnji žrijeb. Tom odlukom Zmajevi ne mogu biti u istoj grupi s Kosovom, baš kao i Srbija, a istu sudbinu imaju Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina te Španija i Gibraltar.

Dvije najbolje prvoplasirane selekcije u svakoj grupi osigurat će mjesto na završnom turniru u Njemačkoj, dok će preostala tri mjesta biti sačuvana za pobjednike baraža u Ligi nacija u martu 2024. godine.

Utakmice regularnih kvalifikacija su na programu od marta do novembra 2023. godine, a Evropsko prvenstvo igra se od 14. juna do 14. jula 2024. godine u Njemačkoj. Na žrijebu nedostaju samo Njemačka i suspendovana Rusija pa su 53 reprezentacije podijeljene u 10 grupa, odnosno sedam sa pet i tri grupe sa šest selekcija.

Grupa A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar
Grupa B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar,
Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Malta,
Grupa D: Hrvatska, Vels, Armenija, Turska, Latvija,
Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farski Otoci, Moldavija,
Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija,
Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija,
Grupa H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska
Grupa I: Švicarska, Izrael, Rumunija, Kosovo, Bjelorusija
Grupa J: Portugal, BOSNA I HERCEGOVINA, Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštajn.

U izvlačenju su pomogli bivši talijanski nogometaši Gianluca Zambrotta i Demetrio Albertini, kao i Nijemci Jurgen Klinsmann te Karl-Heinz Riedle.Delegaciju Nogometnog saveza BiH u Frankfurtu predstavljaju predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednici Irfan Durić i Ivan Beus, generalni sekretar Adnan Džemidžić, Zeljkovićev savjetnik Marko Miličić, menadžer reprezentacije Zvjezdan Misimović i selektor Ivaylo Petev. Ceremoniju je otvorila njemačka pjevačica Lena Meyer – Landrut s pjesmom “Looking For Love”.

U prvom šeširu su se nalazile selekcije Nizozemske, Hrvatske, Španije, Italije, Danske, Portugala, Belgije, Mađarske, Švicarske i Poljske.
Bosna i Hercegovina se na žrijebu nalazila u drugom šeširu zahvaljujući dobrim nastupima u Ligi nacija. Zbog toga u žrijebu ne možemo igrati protiv selekcija koje se također nalaze u drugom šeširu, a to su: Srbija, Francuska, Austrija, Engleska, Češka, Vels, Izrael, Škotska i Finska.
U trećem šeširu nalazile su se reprezentacije Ukrajine, Islanda, Norveške, Slovenije, Republike Irske, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Švedske i Armenije.
Iz četvrtog šešira ni u teoriji ne možemo igrati protiv Kosova, a preostalih devet selekcija su Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva i Sjeverna Makedonija.
U petom šeširu su se nalazile Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija i Malta. Vrijedi istaći da postoji i preostali šesti šešir u kojem se nalaze Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Termini 10 kola kvalifikacija:
23-25 mart 2023.
26-28 mart 2023.
16-17 juni 2023.
19-20 juni 2023.
7-9 septembar 2023.
10-12 septembar 2023.
12-14 oktobar 2023.
15-17 oktobar 2023.
16-18 novembar 2023.
19-21 novembar 2023.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno