Ljudi

Kur’an je počeo učiti sa deset, hafiz postao u trinaestoj godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kur’an je počeo učiti sa deset, hafiz postao u trinaestoj godini – Kur’an je počeo učiti napamet s deset godina, da bi hafiz Kur’ana postao u trinaestoj godini proučivši ga cijelog pred komisijom Rijaseta. Hafiska dova je održana 2001. godine, a tada je Muhamed bio najmlađi bosanski hafiz.

Muhamed Fetić je rođen 24. 8. 1987. u Zenici. Nakon osnovne škole, upisao je i završio Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, a potom Islamski pedagoški fakultet u Zenici na kojem je diplomirao 2012. godine. Trenutno je apsolvent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (odsjek Orijentalne filologije, smjer Arapski jezik i književnost).

Više godina učestvuje na hafiskim mukabelama u Zenici i Gradačcu. Učestvovao je na više takmičenja u hifzu Kur’ana, između ostalih na internacionalnim takmičenjima u Dubaiju i Bahrejnu, i europskom u Zagrebu, pri tome osvojivši različita mjesta. Obično se takmiči u najtežoj kategoriji, hifza cijelog Kur’ana, gdje je osvajao visoka mjesta na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Posebna zanimljivost vezana za Muhamedovo učenje hifza je njegov muhaffiz, Ismail-ef. Jusufović. Ovaj vrijedni imam je za vrijeme imamsko-hatibske službe u džematu Vranduk, primijetio nadarenost dječaka Muhammeda za hifz. Dječaka je prvo podučio sufari i pravilnom učenju Kur’ana, a zatim ga podsticao i ohrabrivao da uči Kur’an napamet. Porces učenja je potrajao nekoliko godina, a posebno je značajno istaći činjenica da Ismail-ef., nakon što je premješten na službu u drugo mjesto, nije napustio svoga učenika. Svake sedmice je nekoliko puta prevaljivao put od nekoliko desetaka kilometra kako bi preslušavao dječaka koji je u trinaestoj godini postao hafiz Kur’ana časnog. To je, doista, divan primjer koji može poslužiti kao uzor svim učiteljima i učenicima hifza Kur’ana.

Nedim Botić/Novi horizonti



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno