Košarka

Kup BIH po nacionalnim šavovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Sarajevu će danas biti obavljen žrijeb za Final four Kupa BiH. Ujedno odredit će se grad/klub domaćin. Podsjetimo plasman na završni turnir izborili su:
 Široki (direktno kao prošlogodišnji osvajač),
Spars (pobjednik takmičenja organizovanog na teritoriji koji je u ratu bio pod kontrolom Armije BiH), Zrinjski (pobjednik takmičenja organizovanog na teritoriji koja je u rati bila pod kontrolom HVO-a) i
Igokea (pobjednik takmičenja organizovanog na teritoriji koja je u ratu bila pod kontrolom Vojske RS).
Košarka je nakon krvavog rata prva pokrenula procese integracije. Međutim, stalo se u 2000. godini i nikako da se zamajac ponovo pokrene naprijed.
Klubovi Kup takmičenje doživljavaju kao nužno zlo i dodatni trošak pa, primjerice, OKK Sloboda iz Tuzle nije bila u žrijebu i niz drugih klubova. Dok se u regiji košarkaški klubovi takmiče za trofej Krešimira Ćosića ili Radivoja Koraća u Bosni i Hercegovini izbjegavaju takmičenje koje donosi samo pehar.
Možda bi bila drugačija situacija da se klubovi takmiče za Kup Mirze Delibašića. Možda…
Naša klupska košarka je u dubokoj krizi, a klubovi su prepušteni sami sebi. Potrebno je da uplate kotizacije oko 10.000 KM i kazne, a za sve drugo uopšte se ne pitaju.
Nema Superkupa, nema All-stara, nema nikakvih dodatnih aktivnosti, a nije poznato da li će ijedan košarkaš iz Lige 12 biti na širem popisu selektora Duška Ivanovića. Selektor je zauzet u Panatinaikosu. Opravdano. Ali, nije Nenad (Naser) Trajković, njegov prvi pomoćnik, koji je u godini jedan dan mogao doći u Kakanj, Mrkonjić, Tuzlu, Bijeljinu… Imao je sigurno šta vidjeti…
Sve to govori o neorganizovanosti, o ponižavanju lige iz koje su ka zvijezdama otišli Teletović, Bogdanović, Planinić, Barać, Kikanović…
Iz takvog odnosa rodila se i farsa sa Kupom BiH. Dvije decenije od Dejtona košarka se u Kupu BiH igrala po nacionalnim torovima. Uzalud naziv sistem A,B,C. Forma je promijenjena, ali je suština, nažalost, ostala ista.
BHBasket



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno