Info

Kultura sjećanja: suočavanje sa ratnom prošlošću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Zenici u petak 7.6.2024.godine u okviru projekta Kultura sjećanja: suočavanje sa ratnom prošlošću, koje Filozofski fakultet realizira zajedno sa TPO Fondacijom iz Sarajeva, posjetili su Sarajevo. Studentice i studenti su u okviru ove posjete obišli Tunel spasa gdje je vrlo inspirativno predavanje o opsadi Sarajeva i značaju tunela za spas opkoljenog grada održao Irfan Gazdić.

Zatim su studentice i studenti u Centru za interdisciplinarne studije imali priliku da saznaju više od direktnih sudonika opsade Sarajeva kako je izgledao svakodnevni život u ovom gradu. O tome je govorila A.P. naglašavajući da je postojala razlika u ženskom doživljavanju traumatičnih događaja, posebno s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ona je također govorila i o tome kako je za vrijeme opsade bilo teško preživljavati građanima Sarajeva koji su se morali snalaziti za vodu, hranu i izbjegavati snajpersku vatru na ulicama grada.

Drugo predavanje održao je Edvin Ćudić, iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju, pod nazivom Suočavanje s prošlošću na primjeru sarajevskih Kazana.  On je govorio o ubistvima građana nebošnjačke etničke skupine u gradu Sarajevu i problemima na koje aktivisti nalaze u pokušaju da se na obilježju nađu i imena počinitelja ovog zločina.

Zatim su studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Zenici položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Filozofski fakultet zahvaljuje TPO Fondaciji i Unverzitetu u Zenici na podršci pri izvođenju ovog projekta.

Foto: Sanina Memčić

Filozofski fakultet ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno