Info

KUIP ZDK u prvih šest mjeseci izrekla kazni u vrijednosti 1.240.000 KM

Podijeli ovu vijest:

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine izrekla je ukupno 1.240.000 KM novčanih kazni – potvrdio je u izjavi za Fenu direktor KUIPZDK Besim Spahić.

Fokus rada bio je usmjeren na kontrolu Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, otkrivanju i suzbijanju rada “na crno” u svim pojavnim oblicima, kao i kontinuirano vršenje nadzora kontrole fiskalnih računa i uređaja.

-U odnosu na planiranih 5.854 inspekcijska nadzora, KUIPZDK izvršila je ukupno 6.936 nadzora, što je znatno više u odnosu na plan. Za ovaj period izrečeno je ukupno 1.240.000 KM novčanih kazni, u odnosu na prošlu godinu, kada je za cijelu godinu iznos izrečenih kazni bio 1.440.000 KM. Nažalost, što ne bi trebalo biti mjera rada inspekcija, već smo za pola godine u 2022. godini skoro dostigli taj nivo od prošle godine. To znači da se propisi još u potpunosti ne poštuju od privrednih subjekata. Pojačanu kontrolu nastavit ćemo i u narednom periodu, s posebnim akcentom na fiskalizaciju i sve pojavne oblike rada ‘na crno’ – najavio je Spahić.

U okviru zakonskih okvira, nastojali su da cijene, kako je rekao, drže pod kontrolom.

-Sada, da li smo ili nismo postigli neki efekat, ali svi subjekti koji su zatečeni da su na neki način kršili odluku Vlade FBiH, sankcionisani su – ističe Spahić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno