Ostali sportovi

Kuglaški/bowling klub Čelik pokrenuo inicijativu za organizovanje pokazne Bowling lige BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kuglaški/bowling klub Čelik pokrenuo inicijativu za organizovanje pokazne Bowling lige BiH  – Proteklog vikenda kuglaski/bowling klub Čelik Zenica pokrenuo je  inicijativu za organizovanje pokazne Bowling Lige BiH na teritoriju BiH. Inicijativu su predali u Kuglaski Savez BiH koji bi trebao biti nosilac aktivnosti, a tekst inicijative je u prilogu:

“Kuglaški Savez BiH
Predsjedniku, Sekretaru i
Upravnom odboru na znanje

– Inicijativa za pokretanje Bowling Lige BiH

Poštovani,

Ovim putem Vam se obraćamo sa inicijativom za pokretanje pokazne Bowling Lige BiH koja bi se igrala u periodu april/maj 2018 godine u bowling centrima u BiH.

Kao što ste upoznati Bowling/Kuglaški Klub Čelik Zenica je, krajem 2016 godine, postao članom Kuglaškog Saveza BiH, kao prvi Bowling Klub u BiH koji je to učinio. Pored BC Čelik, u BiH egzistira još par Bowling Klubova koji nisu članovi saveza, od kojih bi izdvojili BC Mostar 300, BC Minex Zenica, a u pripremi je i osnivanje BC Time out Zenica.

Uporedo sa aktivnostima osnivanja klubova napominjemo da se u Zenici već 8 godina igra nezvanična Bowling Liga BiH u kojoj učestvuje od 10 do 14 ekipa sa preko 70 registrovanih igrača.

Ovom inicijativom želimo da uključimo Bowling u okvire Kuglaškog Saveza BiH kao jednu od sekcija saveza, budući da je strategijom razvoja sporta u BiH Kuglaški savez BiH definisan kao nosilac razvoja kuglanja i Bowlinga (stranica 60 Strategije o razvoju sporta u BiH iz 2010 godine koju vam dostavljam u prilogu). Ovdje je bitno napomenuti da je Bowling 1988.godine bio pokazni sport na Olimpijskim igrama u Seulu, a najvjerovatnije će 2024.godine biti i zvanična olimpijska disciplina, a što cjelokupnom projektu kreiranja Bowling ligeu BiH daje dodatnu bitnost.

U vezi sa svim navedenim pokrećemo inicijativu da se u vikendima u aprilu i maju 2018.godine organizuje pokazna Bowling Liga u većim Bowling centrima u BiH (trenutno bowling centre, prema našim saznanjima, imamo u gradovima: Zenica, Bihać, Banja Luka, Tuzla, Bugojno, Mostar, Goražde i Sarajevo u kojem egzistiraju dva objekata ali u veoma lošem stanju). Nosilac aktivnosti i pokrovitelj pokazne Bowling Lige bi bio Kuglaški Savez BiH, a u istoj bi učestvovali: BC Čelik Zenica. BK Mostar 300, KK Bihać, te igrači lokalnih klubova u kojima bi se odigravala pokazna liga (Sloboda Tuzla, Borac Banja Luka, KK Mostar i KK Zrinjski Mostar …). Kuglaški Savez BiH bi preuzeo obavezu obavještavanja klubova na lokalnom nivou o prisustvu pokaznom takmičenju, dok bi klubovi KK Čelik Zenica i KK Mostar 300 obezbjedili demonstratore koji bi pobliže prisutnima pojasnili sistem takmičenja i pravila igre Bowling. Inače, bitno je napomenuti da se nezvanična Bowling Liga BiH igra u skladu sa pravilima Međunarodnih Bowling Asocijacija i pravilnikom o takmičenju Bowling Lige koji Vam također dostavljam u prilogu.

Nakon ovako organiziranog pokaznog Bowling takmičenja u sezoni 2018/2019 godine bi organizovali i ozvaničili početak Premijer Bowling Lige BiH u sklopu kalendara takmičenja koje organizuje Kuglaški Savez BiH, a u kojoj bi učestvovali klubovi koji uspiju organizovati bowling sekciju u obliku u kojem to imaju BC Čelik Zenica i BK Mostar 300. Pored Bowling Lige BiH predložili bi da u kalendar takmičenja Kuglaškog Saveza BiH, za sezonu 2018/2019, bude uključeno i pojedinačno prvenstvo BiH u Bowlingu koje se svake godine u maju organizuje u Mepas centru u Mostaru, kao i Masters Turnir koji se u Bowling Centru u Zenici organizuje krajem oktobra svake godine.

U nadi da ćete na navedenu inicijativu pozitivno odgovoriti srdačno Vas pozdravljamo.

U Zenici, 10.03.2018 godine”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno