Biznis

KTG: sastanak sa federalnim ministrom Martićem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu Federalnog ministarstva prostornog uređenja u Sarajevu u četvrtak je održan sastanak Josipa Martića, federalnog ministra, sa predstavnicima Grada Zenice, te kompanija KTG Zenica, SEPCO III Kina, SEPCO III BiH i Energoinvest Sarajevo.

Predstavnici kompanija su upoznali gospodina Martića sa projektom izgradnje Termoelektrane – toplane (TE-TO) u Zenici, odnosno trenutnom fazom realizacije ovog projekta.

Uz ministra Martića i njegovu pomoćnicu za upotrebu zemljišta na federalnom nivou Mahiru Filipović Đikić, sastanku su prisustvovali sekretar Gradske uprave i pomoćnik gradonačelnika Zenice Selver Keleštura i Semira Karić, projekt menadžer u glavnom ofisu i glavni projektant SEPCO III Kina Han Hailiang i Wu Hongbo, zamjenik projekt menadžera i menadžer SEPCO III BiH Liu Zhenguo i Hao Wentao, koordinatorica Energoinvesta za ovaj projekat Jesenka Kravić, te prokurista KTG Zenica Kaja Imširović.

Ministar Martić je izjavio da je, iako odnedavno na ovom mjestu, upoznat sa projektom izgradnje Termoelektrane – toplane na gas u Zenici, te da ovaj projekat podržava privatno i profesionalno. Namjera mu je da ovaj projekat predstavi i kolegama Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, jer smatra da će projekat TE-TO Zenica “riješiti pitanje grijanja Grada Zenica, energetskog balanasa u Bosni i Hercegovini, te poboljšati stanje zraka u ovom gradu, te kao strana investicija pridonijeti poboljšanju ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predložio je sastanke sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i sa drugim ministrima, prije svih energije, rudarstva i industrije, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te turizma i okoliša. Sekretar Grada i Gradonačelnika Keleštura je istakao da je projekat Zenica u završnoj fazi pred početak gradnje, te da se trenutno intenzivno radi na potpisivanju ugovora o dugoročnom otkupu električne energije sa JP Elektroprivreda dd Sarajevo, dodajući da je Vlada Federacije BiH u 2010. godini i 2014. godini dala podršku projektu izgradnje termoelektrane toplane na gas u Zenici.

Prokurista KTG Kaja Imširović je izvjestila ministra Martića i saradnike da je KTG Zenica potpisala sa kineskom državnom kompanijom SEPCO III EPC ugovor, sa mađarskom državnom kompanijom MOL Energy Trade International je potpisan ugovor za dugoročno snabdijavanje gasom, sa njemačkom kompanijom STEAG je potpisan ugovor za upravljanje i održavanje TETO. Također, sa kompanijom General Electric je potpisan ugovor za dugoročno održavanje gasnih turbina, a sa kompanijom Deloitte & Touche je potpisan ugovor za finansijsko savjetovanje za projekat TETO na gas u Zenici.

KTG Zenica ishodovala sve dozvole potrebne za početak gradnje, uključujući i Načelno odobrenje za građenje od Federalnog Ministarstva prostornog uređenja, a Industrial & Commercial Bank of China i kineska osiguravajuća kuća Sinousure su učesnice projekta kroz planirano finansiranje izgradnje TETO u Zenici, odnosno kroz pokriće rizika izgradnje navedenog projekta.

Han Hailiang je naglasio da je projekat Zenica od velikog značaja za kompaniju SEPCO III Kina, te naveo da je kompanija SEPCO III Kina već organizovala svoj site office u Zenici, odnosno da već godinu dana predstavnici SEPCO III Kina borave i rade u Zenici. Potom je održan sastanak o tehničkim aspektima i pripremnim radovima uoči početka građenja. Prije sastanka u ministarstvu, održan je sastanak u Energoinvestu, po pitanju otvorenih tehničkih pitanja gradnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno