Zenica

Krizni štab ZDK: Nastavljen trend značajnog poboljšanja epidemiološke situacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab ZDK: Nastavljen trend značajnog poboljšanja epidemiološke situacije- Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje ocjenjuje kao nepovoljna, s obzirom da je još uvijek na snazi epidemija, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja, odnosno smanjenja broja novooboljelih i broja umrlih.

– Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici imaju niže vrijednosti i dio su trenda smanjenja tokom četiri prethodne sedmice – rekao je Jupić.

Prema Informaciji o epidemiološkoj situaciji koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a usvojio Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 22, što čini kumulativnu incidencu od 6,1 na 100.000 stanovnika.

Do sada je testirano ukupno 72.600 uzoraka, a do 09. juna ukupno je potvrđeno 14.425 slučajeva korona virusa. Broj aktivnih slučajeva je 52, a ukupan broj umrlih 1.097.

Krizni štab je zaključio da se proces vakcinacije provodi uspješno, te da je zdravstvenim ustanovama do sada isporučeno 27.126 doza vakcina, a utrošeno je 24.183 doze.

– Odbačeno je svega 15 doza vakcina ili 0,006 %, što je izuzetno dobar rezultat iskorištenosti raspoloživih vakcina i pokazatelj dobre organizacije – zaključio je Krizni štab ZDK.

Krizni štab je donio odluku o raspodjeli 19.600 briseva za potrebe zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, kao i zaštitnih maski i zaštitnih rukavica, koje su od strane UNDP-a isporučene po Projektu COVID-19 koji realizuje Federalno ministarstvo zdravstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno