Info

Krizni štab: četvrti zaraženi stigao iz Italije u BiH 5.marta, od kada je pod nadzorom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđena infekcija korona virusom kod 49-godišnjeg muškarca iz Tešnja, koji je 5. marta doputovao iz Italije. Osoba je bila u kućnoj izolaciji, a potom i zdravstvenim nadzorom.

U skladu sa epidemiološkim protokolom, nakon pojave blagih simptoma bolesti uzeti su brisevi koji su poslani na laboratorijsku analizu, gdje je, kako se očekivalo, potvrđena infekcija virusom Covid-19.

Pacijent će odmah biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a obavit će se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata te poduzeti potrebne epidemiološke mjere.

Ovo je četvrti slučaj infekcije korona virusom (COVID-19) u Zeničko-dobojskom kantonu. U izolatoriju KBZ-a trenutno se nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 51, 19 i 26 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji. Starija osoba još uvijek ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

Sva četiri slučaja infekcije korona virusom (COVID-19) mogu se smatrati uvezenim (importovanim) slučajevima te se može konstatirati da nije bilo prijenosa bolesti unutar BiH.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus. Također, iznimno je važno da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenim korona virusom, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog korona virusa ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno