Sudske klupe

Krimolovci: 219 poziva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu ove godine registrovano je 219 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela koji je uspostavljen na web stranici SIPA-e u februaru ove godine, zaprimljeno je 29 prijava, od čega devet korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i oružjem.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 25 je zajedno s izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 19 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu jednog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 105 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem