Info

Kreditiranje u silaznoj putanji

Kreditiranje u silaznoj putanji
Kreditiranje u silaznoj putanji
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kreditiranje u silaznoj putanji- Pad kamatnih stopa i mjere Centralne banke BiH nisu uspjele da ožive kreditnu aktivnost u Srpskoj, pa je u prvom polugodištu ubilježen pad vrijednosti plasiranih zajmova za šest odsto u odnosu na kraj 2015. godine.

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da su bruto krediti koje su banke u Srpskoj plasirale do kraja juna ove godine činili 65 odsto ukupne aktive, a njihova vrijednost dostigla je 4,557 milijardi KM. Taj iznos manji je za 289,7 miliona KM ili šest odsto u odnosu na kraj 2015. godine.

– Pad kreditne aktivnosti prisutan je u svim sektorima osim kod neprofitnih organizacija koje su podigle 16 odsto više zajmova u odnosu na kraj 2015. godine – kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Najveći dužnik sa gotovo polovinom ukupnih kredita je stanovništvo. Toj kategoriji su banke do kraja juna ove godine odobrile 44 odsto svih plasiranih kredita u vrijednosti od 2,005 milijardi KM. Većina banaka ponudu kredita prilagođava upravo ovom sektoru, koji je ubilježio najmanji pad, a stanovnici su ujedno i najurednije platiše.

Privatna preduzeća i društva zadužila su se 1,732 milijarde KM, a na taj sektor otpada 38 odsto ukupnih kredita. Vrijednost odobrenih zajmova vlasnicima privatnih firmi smanjena je devet odsto, što ukazuje na usporavanje privredne aktivnosti.

Najveći pad kreditiranja od 12 odsto registrovan je kod Vlade i njenih institucija, kojima je odobreno 14 odsto ukupno plasiranih zajmova, odnosno 637,98 miliona KM. Javnim i državnim preduzećima banke su odobrile svega četiri odsto ukupnih kredita u vrijednosti od 182,28 miliona KM, a kreditna aktivnost u ovom sektoru bilježi pad od pet odsto.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS – SWOT Marko Đogo kaže da je riječ o računovodstvenom padu koji se odnosi na isknjižavanje imovine Banke Srpske koja je u maju otišla u likvidaciju.

– Banka Srpske se bavila uglavnom kreditiranjem privrede i ti rizični plasmani su je i gurnuli u propast. Pad kreditne aktivnosti u sektoru privatnih preduzeća se odnosi na isknjižavanje plasmana u ovoj banci, dok u sektoru stanovništva nije bilo bitnijih promjena i vjerujem da bismo, da je ova imovina isknjižena recimo krajem prošle godine, sada govorili o blagom rastu kreditiranja – kaže Đogo i dodaje da bi kreditna aktivnost u narednom periodu, uporedo sa rastom privrednih aktivnosti u Srpskoj, trebalo da ima uzlaznu putanju, ali da će teško dostići nivo iz 2007. i 2008. godine kada je na tržištu bila prisutna glad za kreditima.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno