Biznis

Krajnji rok da se Grad uključi u gradnju Mittalove toplane je 15. juli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krajnji rok da se Grad uključi u gradnju Mittalove toplane je 15. juli – Finansijski direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i menadžerica zašite okoliša u istoj kompaniji Azra Sivro posjetili su danas Gradsku upravu Zenica. Cilj sastanka sa gradonačelnikom, gdinom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima bio je, upoznavanje sa realizacijom projekta izgradnje novih kotlova na zemni gas i interne plinove koji bi riješili problem grijanja u gradu, a koje bi kompanija koristila za svoju proizvodnju uz višestruko ekološki prihvatljivije uslove.

Kako je poznato, u proljeće 2016. godine sa ArcelorMittal Zenica počeli su pregovori oko formiranja joint venture kompanije u kojoj bi Grad Zenica sa 20 posto osnivačkog učešća bio suvlasnik iste. Kako je Grad Zenica kreditno nesposoban i nije u mogućnosti izdati kreditne garancije, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem već mjesecima pokušava obezbijediti iznos od 5 miliona KM potrebnih za investiranje u kompaniju koja bi trebala nositi ime Toplana Zenica.

“Gospoda iz ArcelorMittal Zenica danas su nam dali do znanja da je 15. juli ove godine krajnji rok do kojeg će čekati učešće Grada u projektu. Oni bi nakon toga krenuli sa gradnjom kotlova za svoju proizvodnju, što ne bi moglo osigurati toplotu za grijanje grada. Obje strane saglasne su da bi to bio veliki udarac za građane Zenice. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo ukoliko ne uspijemo osigurati ovaj kapital jer su nam svima još uvijek u sjećanju slike iz prošle zime kada su nam dotrajali kotlovi pucali na temperaturi od minus 22 stepeni”, nakon vanrednog sastanka rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ovaj problem bit će prezentovan i Gradskom vijeću na sjednici zakazanoj za 29. juni 2017. godine. Predstavnici Grada Zenica i ArcelorMittal Zenica pomoć u realizaciji projekta, vrijednog preko 40 miliona eura, od strateškog interesa za građane Zenice, zatražili su od Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH. S ciljem osiguranja grant sredstava ostvareni su kontakti i sa vladama nekih država EU i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno