Kultura

Krajem sedmice premijerne izvedbe predstave „Ugasimo svjetlo“ u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajućih premijernih izvedbi predstave „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, autorica teksta Lejla Kalamujić, rediteljica predstave Lajla Kaikčija i glumice iz ansamba predstave Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović. Premijerne izvedbe predstave su zakazane za četvrtak, 20. januar i petak 21. januar u 19.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Prva reprizna izvedba predstave je zakazana za subotu, 22. januara u 19.30 sati u zeničkom BNP-u.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je izrazio zadovoljstvo povodom realizacije nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Ugasimo svjetlo“, koja je prva premijera u novoj godini. Mijatović je istakao zadovoljstvo zbog rada na predstavi koja tematizira aktuelnu priču, te je ovom prilikom pozvao publiku da dođe pogledati ovu predstavu i uživa u novom ostvarenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Autorica teksta Lejla Kalamujić je istakla radost zbog postavljanja njenog drugog teksta na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kalamujić se zahvalila kolegicama i kolegama iz zeničkog BNP-a na povjerenju i pozvala publiku da pogledaju predstavu.

Rediteljica predstave Lajla Kaikčija je izjavila kako se Lejla Kalamujić već dokazala kao dobra spisateljica, a ovim tekstom pokazuje i kvalitet svog dramskog stvaralaštva. Kako je istakla Kaikčija, humor, senzibilnost pri izboru tema i suptilnost pričanja priča Lejle Kalamujić vrlo brzo dopiru do čitatelja, te je zbog toga i radost postaviti njen tekst na pozorišnu scenu. Rediteljica se zahvalila glumicama iz ansambla predstave zbog lijepe saradnje pri nastajanju predstave, te je istakla zadovoljstvo zbog činjenice da je imala priliku raditi sa izuzetno dobrim glumicama koje na scenu donose dobro napisane ženske uloge.

Glumice iz ansambla predstave Faketa Salihbegović Avdagić i Sabina Kulenović su se zahvalile na lijepom procesu rada, na ukazanom povjerenju i pozvale su publiku da dođu pogledati predstavu koja se bavi aktuelnom i zanimljivom tematikom.

Sve aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Mala scena Sezona 2021/22. (LXXII) Premijera 748.

Lejla Kalamujić

UGASIMO SVJETLO

Režija: LAJLA KAIKČIJA

Scenografija i kostimografija: SABINA TRNKA

Izbor muzike: IGOR KASAPOVIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Podjela uloga

Selma: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ

Mira: SABINA KULENOVIĆ

PREMIJERNE IZVEDBE: 20. 1. 2022. i 21. 1. 2022.

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“.

Trajanje predstave: 50 minuta

RIJEČ AUTORICE

Pjesnikinja Adreinne Rich u jednoj pjesmi kaže: Dodirujem te i znam da se nismo rodile sutra, / a nekako, pomoći ću ti da živiš, i ti meni, / a nekako, moraš mi pomoći da umrem, i ja tebi.*

Otkako sam pročitala ove stihove, stalno su uz mene. Ipak, trebale su proći godine, pa da se usudim napisati dramski tekst o ljubavi, starosti i umiranju. Dramski tekst Ugasimo svjetlo je moja posveta Adrienne.

Lejla Kalamujić

* Iz ciklusa Dvadeset jedna ljubavna pjesma. S engleskog prevela Marija Rakić-Šaranac.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno