Info

Krajem oktobra u BiH bi mogla poskupiti i tjestenina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vremena kada je kesa makarona koštala jednu marku daleko su iza nas. Zbog nestašice i i loše kvalitete durum pšenice krajem oktobra bi stanovnike BiH na policama trgovina moglo zateći neugodno iznenađenje u vidu većih cijena tjestenine.

Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto, objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine.

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. godinu biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe da budu najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj, javlja BHRT.

Zbog nestašice, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.

Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se tek sprema.

Trenutno na policama bh. trgovina cijene najjeftinijih makarona u pakovanju od 400 grama koštaju pretežno 1,60 KM.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno