Biznis

Kraj motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. u EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemačka i Evropska unija postigle su dogovor u svom sporu oko budućnosti automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, dopuštajući registraciju novih vozila s takvim motorima i nakon 2035. pod uvjetom da koriste samo klimatski neutralna goriva.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans objavio je da su “našli sporazum s Njemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima”.

Njemački ministar saobraćaja Volker Wissing kazao je da je otvoren put da se vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem koja koriste samo klimatski neutralna goriva mogu ponovno registrirati i nakon 2035. godine.

Osiguravamo prilike za Evropu očuvanjem važnih opcija za klimatski neutralnu i pristupačnu mobilnost – kazao je Wissing.
Početni prijedlog zemalja članica Evropske unije o novim standardima emisije ugljen dioksida za automobile odgođen je zbog protivljenja Njemačke. EU je htjela zabraniti prodaju svih novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine. Kritičari kažu da je baterijsko-električna tehnologija bolja za lične automobile i da bi se dragocjena sintetička goriva trebala koristiti samo tamo gdje nijedna druga opcija nije izvediva, poput avijacije.

Ekološka skupina Greenpeace oštro je kritizirala sporazum.

Ovaj lijeni kompromis potkopava zaštitu klime u saobraćaju i šteti Evropi – napisala je skupina u saopćenju.

Kako su dalje naveli, njemački kancelar Olaf Scholz predugo je dopustio FDP-u da se izvlači sa svojim bezobzirnim ucjenjivanjem EU-a, a rezultat je korak unazad za klimu i loša usluga evropskoj automobilskoj industriji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno