Naše

Kozmopolita Kulin Ban i Povelja dobročinstvu

Kozmopolita Kulin Ban i Povelja dobročinstvu
Kozmopolita Kulin Ban i Povelja dobročinstvu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kozmopolita Kulin Ban i Povelja dobročinstvu  – Velike dokumente gotovo u pravilu čine velike riječi. Takva je Povelja Kulina Bana, vanjskopolitička norma i stav o strancima koju izriče veliki čovjek – velikim riječima.

Takvi su ljudi (u ovom slučaju državnici) oni koji „hvataju munje božije“ (Hölderlin); oni imenuju stvari i „vuku“ civilizaciju u pravcu kasnijeg aksioetičkog potvrđivanja. Dokument promovira povijesnu otvorenost i gostoljubivost Bosne za Druge i Drugačije; on je izvorište onog vezivnog tkiva koji ovu zemlju krasi cijeli milenij.

Takvo je vezivno tkivo zbog svoje kozmopolitske naravi, nažalost, povremeno na udaru svih onih duhom siromašnih i jednoznačenjskih snaga koje žele dominaciju, osiromašenje i monolatrijsku disciplinu. Tog 29. avgusta 1189. godine kozmopolita Kulin Ban je balkanskim narodima održao pravno-političku lekciju iz tolerancije koju su trebali slijediti kako bi se izbjegli kasniji ratovi.

No, mnogi su na tom ispitu pali, kako tada tako i tokom strašnih devedesetih godina kada su velikodržavne aveti pokušale pokidati sve ono što Bosnu čini koegzistencijom horizonata – kulturoloških, etničkih, religijskih…

Zato je vrijedno hvale svako podsjećanje na trenutak kada je objelodanjen ovaj veliki dokument kao što je bio slučaj danas, kada su Forum građana Zenice i Bošnjačka zajednica kulture Preporod podsjetili na velike riječi ljudskosti koje zvone u tekstu Povelje. Državnost Bosne i Hercegovine izvire iz takve širokogrudosti i na to sam ponosan.

Spahija Kozlić,

autor je profesor sociologije i filozofije na UNZE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno