Zenica

Kozlić: Počinje obnova 30 obrazovnih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kozlić: Počinje obnova 30 obrazovnih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona- Jedanaest miliona KM bit će uloženo u realizaciju projekta energetske efikasnosti škola i drugih obrazovnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu, a ukupno je planirano da ove godine bude završeno 20, a naredne godine deset objekata.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona sredstvima Svjetske banke počelo je realizaciju projekta energetske efikasnosti, koji za cilj ima uštedu energije, ali i unapređenje uslova za izvođenje nastave, kao i smanjenje zagađenja.

Osnovna škola Kulin Ban u Visokom samo je jedna od 30 škola koje će biti obuhvaćene ovim kapitalnim projektom. Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić je kazao da se prvi radovi očekuju početkom jula te da je planirano da do 1. oktobra bude završeno 20 školskih objekata.

Ozvaničenje početka projekta upriličeno je u visočkoj školi koja ove godine obilježava 140 godina postojanja, a jedna je od najstarijih škola u BiH. Samo u nju će biti uloženo 450.000 KM, kojim je planirana rekonstrukcija i obnova fasade, zamjena stolarije, uređenje stropova, kotlovnice i konverzija grijanja s lož-ulja na plin, kao i zamjena rasvjete.

Osim škole u Visokom, ministarstvo je osiguralo obnovu ukupno 25 škola i pet objekata u sklopu Univerziteta u Zenici.

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport počinje realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u okviru programa energerske efikasnosti. Početkom jula ove godine počet će radovi na 20 obrazovnih objekata, radovi na 17 škola, tri fakulteta, dok je naredne godine planiran početak radova na osam škola te zgradama Rektorata UNZE i biblioteke. Rekonstrukcija ovogodišnjih radova bi trebala biti okončana do kraja septembra”, kazao je Kozlić te dodao:

“Vrijednost investicije je blizu 11 miliona KM, a ciljevi ovog projekta su stvaranje boljih uslova za izvođenje nastave, uštede u energiji i smanjenje aerozagađenja, jer će se na ovaj način prelaziti na ekološki prihvatljive energente”, kazao je ministar Kozlić.

Tako će novi izgled ove godine dobiti i Filozofski fakultet, Metalurško-tehnološki fakultet te Mašinski fakultet, svi u sklopu Univerziteta u Zenici.

Ovo je jedan od većih projekata Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, koje je i u ranijem periodu bilo opredijeljeno za izgradnju novih škola i rekonstrukciju postojećih školskih objekata.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno