Info

Kovačević: Postepeno raste broj uvezenih električnih automobila u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kovačević: Postepeno raste broj uvezenih električnih automobila u BiH – U Bosnu i Hercegovinu je u prvom polugodištu uvezen Volkswagen e-Golf karavan, te još tri skuplja električna automobila, potvrdio je za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oprezivaje (UIO) BiH.

Cijena ova četiri e-vozila, kako je dodao, iznosila je od 26.329 KM do 54.227 KM.

Kovačević ističe da se postepeno povećava broj uvezenih električnih automobila u BiH, mada još ne u nekom značajnijem broju.

Ukoliko bi postojali podsticaji od države, da se za ta vozila umanje uvozne dažbine, a sve s ciljem zaštite okoliša, to bi, dodaje, sigurno rezultiralo njihovim većim uvozom.

Kovačević podsjeća i da su isti uslovi za uvoz električnih i vozila na drugi pogon.

U Banjoj Luci su od maja u funkciji dva terminala za punjenje električnih vozila. Grdske vlasti su prilikom njihovog puštanja u rad isticale da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u Bosni i Hercegovini.

Terminale mogu da koristite domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, budući da su postavljeni na prometnim lokacijama.

Za njihov rad, Grad Banja Luka je uložio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija “Malbašić” osigurala punjače.

Na oba terminala u Banjoj Luci instalirana su po tri punjača za električna vozila.

U prošloj godini u BiH je uvezen i skupi Tesla Model S 002, vrijedan 294.153,37 KM, a na njega su plaćene dadžbine od čak 67.299,05 KM.

Fena



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno