Košarka

Košarkaši BiH spektakularno pobijedili moćnu Francusku i zadržali šanse za Mundobasket

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliku pobjedu protiv slavne Francuske u fenomenalnoj atmosferi Skenderije rezultatom 96:90 nakon dva produžetka i tako zadržala šanse da se nađe na Svjetskom prvenstvu.

Dvorana Mirza Delibašić u Sarajevu ugostila je duel BiH i Francuske, a obje selekcije igrale su sa svojim najvećim zvijezdama. Za osvajače srebrene medalje na posljednjim Olimpijskim igrama nastupile su NBA i euroligaške zvijezde.

To je privuklo više od 5.000 gledalaca, a nošeni pjesmom i sjajnom atmosferom u Skenderiji naša reprezentacija je sjajno ušla u duel.

Fantastičnu seriju napravili su izabranici Adisa Bećiragića i nakon polovine prve četvrtine imali prednost od 16 poena razlike (22:6). Istakla se sjajna odbrana i nekoliko trojki koje su pogađali Jhon Roberson i Jusuf Nurkić.

Nurkić je prvu dionicu završio sa osam poena, a nakon tog dijela igre rezultat je glasio 28:14.

Francuzi su podigli nivo igre u drugoj četvrtini i dobili je s nevjerovatna 22 poena razlike tako da su imali vodstvo na poluvremenu (38:46).

Činilo se tada da će BiH u potpunosti pasti i da nemamo odgovor u nastavku. No, u drugom poluvremenu košarkaši naše reprezentacije izašli su vrlo inspirisani.

Napravili smo seriju 15:5 u prvoj polovini treće dionice i ponovo došli do vodstva. To su omogućili poeni Kenana Kamenjaša za prednost 53:51, a dvorana Skenderija je tada “eksplodirala”.

Rapsodija igre bh. tima nastavila se u trečoj dionici. Kao da su neka dva nova tima ušla u drugo poluvrijeme pa smo tako Francuze ostavili na svega pet poena u trećoj dionici, što je rijedak slučaj za ovakvu košarkašku velesilu.

U posljednju dionicu ušlo se rezultatom 59:51. Francuzi su se s tog broja 51 konačno pomakli na startu četvrte dionice, ali nastavili su naši košarkaši s velikom borbom.

Uslijedila je žestoka bitka na terenu koja je uključivala čvrste odbrane i mali broj poena. Francuzi pet minuta prije kraja prave seriju 6:0 i dolaze na samo tri poena zaostatka. Evan Fournier je bio sjajan u tim trenucima i držao je slavnog rivala u igri.

U posljednji minut ušlo se s dva poena prednosti za bh. tim, tako da je uslijedila velika drama. Imali smo dva poena prednosti i napad 14 sekundi do kraja, ali smo izgubili loptu, a Fournier zakucava za produžetke. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 76:76.

Produžetak je otvoren sjajnom trojkom Robersona za BiH, a onda i poenima Nurkića sa slobodnih bacanja kojim smo otišli na plus pet. Francuzi se vraćaju trojkom i ne dozvoljavaju da se odlijepimo. Pola minute prije kraja rezultat je glasio 83:83.

Tim rezultatom završen je produžetak pa je ovaj triler dobio nastavak. Tu se bolje snalazi naš tim koji trojkom Aleksandra Lazića dolazi do šest razlike i privodi meč kraju.

Najefikasniji u našoj ekipi bio je Nurkić sa 21 poenom, devet skokova i četiri asistencije. Džanan Musa je postigao 17 poena, Roberson 14, a dvocifren je bio i Miralem Halilović sa 12 poena.

Kod Francuza najefikasniji je bio Evan Fournier koji je postigao 24 poena, a 16 je dodao Guerschon Yabusele.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno