Košarka

Košarkaši BiH savladali Bugarsku za drugu pobjedu u kvalifikacijama za SP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaši BiH su u okviru drugog kola grupe F kvalifikacija za SP 2023 savladali domaću Bugarsku sa 75:85.

Nakon pobjede u prvom kolu nad Češkom 97:90, Zmajevi gostuju u Bugarskoj gdje su favoriti za pobjedu.

Naš selektor Vedran Bosnić za ovaj duel računa na sljedećih 12 igrača:

John Roberson, Edin Atić, Miralem Halilović, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Sani Čampara, Džanan Musa, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Emir Sulejmanović, Adin Vrabac, Haris Delalić.

Meč BiH – Češka direktno prenosi kanal Sport Klub 3.

Prva četvrtina: 19:25

Druga četvrtina: 42:50

Treća četvrtina: 55:69

Četvrta četvrtina: 75:85

Nakon ujednačenih prvih minuta, naša reprezentacija je preuzela inicijativu na ovom susretu pa je vrlo brzo došla do 11 poena prednosti (8:19). Ipak, Bugari se bude u završnici prve četvrtine koja je završena sa šest poena prednosti za BiH.

Početkom drugog perioda uslijedio je pad u igri izabranika Vedrana Bosnića pa su domaći uspjeli čak preokrenuti rezultat (34:33). Ipak, naši košarkaši se vraćaju u svoj ritam pa na odmor odlaze sa osam poena prednosti. Najbolji u bh. selekciji u prvom poluvremenu bio je Miralem Halilović koji je već tada na svom kontu imao 14 poena. Podršku je imao u Emiru Sulejmanoviću koji je do poluvremena ubacio 12 poena, dok je kod Bugara najbolji bio Kostov sa osam poena.

Treća četvrtina je bila dosta neefikasna, a naš tim je bez problema održavao prednost koja je u jednom trenutku iznosila čak 19 poena razlike (50:69). Potom je uslijedila serija Bugara 5:0 pa je uoči zadnje četvrtine bilo +14 za BiH.

Do kraja meča naša selekcija je samo jednom upala u probleme kada su Bugari prišli na minus šest, ali je BiH bez problema zadržala vodstvo i na kraju sasvim zasluženo dominirajući u cijelom susretu došla do važne pobjede. Najbolji u dresu BiH bio je Halilović s 21 poenom i šest skokova, dok je Džanan Musa ubacio 17. Kod Bugara se istakao Kostov s 13 poena.

BiH je večerašnjom pobjedom zadržala stopostotni učinak u predzadnjem krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. S omjerom 2-0 nalazi se na prvom mjestu zajedno s Litvanijom koja je također ostvarila dvije pobjede. Češka i Bugarska su izgubile obje utakmice. U posljednji krug kvalifikacija plasirat će se tri najbolje plasirane ekipe u grupi.

Nastavak kvalifikacija je zakazan za kraj februara kada našu selekciju očekuje dvomeč s Litvanijom, dok će Bugari igrati sa Česima.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno