Naše

Korov i trava ne mare za javašluk nadležnih: ALBA obustavila servis prema Gradu zbog višemjesečnog neplaćanja usluga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javne zelene površine u Gradu Zenica, kao i druge komunalne usluge definirane ugovorima između “ALBE” i Grada Zenice privremeno su obustavljene, nakon još jednog nejvjerovatnog javašluka činovnika i službenika Gradske uprave.

Kako saznaje portal Zenicablog, nakon višesedmičnih pokušaja da dobiju bilo kakav odgovor, nadležni u komunalnom preduzeću koje je u vlasništvu svjetski čuvenog komunalnog istoimenog koncerna iz Berlina (Njemačka) dobili su naređenje da obustave slanje radnika u košenje trave, ali i čišćenje grada.

Naime, ALBA gotovo pola godine pokušava da dobije pismeni ugovor o održavanju javnih površina, ali i da naplati nepunih milion KM do sad fakturisanih usluga, ali s druge strane, iz nadležnih službi Grada Zenica “ni traga ni glasa”.

Predsjednik Eko foruma Grada Zenica Zlatan Alibegović danas je objavio nekoliko fotografija (ne)uređenih gradskih površina, te javno izrazio sumnju da se “nešto događa” sa ALBA-om, a niz Zeničana je dodatno komentiralo i dokumentovalo fotografijama očajno stanje određenih površina.

S druge strane, da ALBA vrhunski uradi posao kojeg se prihvati, dokaz su uređeni kružni tokovi, ali i stadion Bilino polje, koji je također mjesecima besplatno održavan, da bi kad je “dogorjelo do nokata” bila obustavljena servisiranja travnjaka, što je nadležne “natjeralo” da ipak potpišu ugovor.

Šta se događa? Zatražili smo prvo odgovor od nadležnih u zeničkoj upravi ALBA-e.

– Za sada ne bismo komentirali dešavanja, nego vas uputili da odgovor zatražite u Sektoru za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenica, koji je naš partner u Gradskoj upravi. Možemo potvrditi da se dio aktivnosti trenutno ne odvija, to je to, rečeno nam je.

Odmah po preporuci, uputili smo email na adresu Gradske uprave, Kabineta Gradonačelnika i njihovog sektora za informisanje. Iako je protekao cijeli radni dan, do ovog trenutka niko se nije udostojio niti da odgovori da je upit zaprimljen, a kamoli da ćemo i kad dobiti odgovor. Da rade, rade, dokaz je i nekoliko saopćenja koje su mediji dobili iz Gradske uprave.

Pokušali smo saznati više i u direktno prozvanoj službi, ali saznajemo da je vršilac dužnosti rukovodioca Sektora za komunalne poslove i ekologiju Adnan Mešinović iznenada “otišao na bolovanje”. Naši pokušaji da saznamo da li, kao što predviđa zakon, postoji osoba koja mijenja rukovodioca dok je na bolovanju, te šta ta osoba kani učiniti, ni šta se planira učiniti.

Podsjećamo, održavanje travnjaka Bilinog mjesecima Grad nije plaćao ALBI, a kad su oni obustavili održavanje, ponuđen je ugovor znatno niži od dogovorene cijene, uz “opraštanje” dosadašnjih dugova. Da li je to oprobana taktika i od koga su je naučili novopečeni ekonomski stručnjaci u Gradskoj upravi, ostaje da pretpostavljamo i nagađamo.

Ono što je jedino sigurno jeste da građani i Grad su taoci jedne nerazumne upravljačke strukture.

Značajan porast broja pasa bez vlasnika na svim gradskim ulicama, produkt je “najpovoljnije ponude” odnosno preuzimanja Azila od strane nevladinih organizacija koje nemaju ni kapacitet, ni snage, da same riješe problem.

Već smo pisali, komunalci ALBA-e imaju kapacitet, plan i sredstva da sve mjesne zajednice “pokriju” kantama, ali mjesecima traje opstruiranje dostave spiskova, umrežavanje MZ-a, ali i kažnjavanje svih koji odbijaju da plaćaju odvođenje otpada. Rezultat: Desetine divljih deponija, nemarni građani i žrtve, oni koji uredno plaćaju kante, ali moraju živjeti okruženi smećem, deponijama i nemarom.

Vrijeme je da se komunalnom čistoćom Grada ozbiljno pozabave nadležni,a svakodnevne fotografije smeća po svim naseljima, nekažnjavanja onih koji deponuju kabasti otpad rezultira sve gorim stanjem.

Bitno je naglasiti da dio gradske čistoće, koji se tiče pražnjenja kanti i kontejnera građana, koje ALBI plaćaju građani, radi i servisira se nesmetano, ali na “ledu” su samo aktivnosti koje plaća Grad. Odnosno – NE PLAĆA već mjesecima.

Građani moraju znati, uzrečica je prvog čovjeka ovog grada – građani moraju znati da ne mogu stvarati otpad i bacati ga niz ili uz vodu, pored sela, pored kuća. Građani moraju znati i da ne možete, kad vams e prohtije, sav šut iz renoviranog prostora, stari kauč ili frižider izbaciti na ulicu.

Građani moraju znati i da ne mogu parkirati automobile uz kontejnere i bacati smeće pored polupraznih kontejnera na ceste. Građani moraju znati da nije sramota i nepristojno prijaviti prekršioca. Građani moraju znati da, ako krijete komšiju koji prlja Zenicu, vi ste saučesnik, lopov, neplatiša i nečovjek, a ne dobar komšija.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno