Biznis

Korisnici potrošili nevjerovatnih 50 milijardi dolara kupujući aplikacije na Androidu i iPhoneu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
The Street piše da je u prvoj polovini ove godine zabilježen rast kako preuzimanja tako i vremena provedenog u različitim mobilnim aplikacijama.

Korisnici su u prvoj polovini 2020. godine zabilježili potrošnju od 50 milijardi dolara putem prodavnica aplikacijama Google Play i App Store. Otkako je nastala pandemija, podaci pokazuju da su potrošači proveli zapanjujući broj sati u aplikacijama što je 27 posto njihovih sati tokom aprila i 1,6 milijardi sati ukupno u prvoj polovini ove godine.

Aplikacije koje spadaju u kategoriju zabave, finansija i plaćanja, produktivnosti rada u e-trgovine, zabilježile su neviđeni rast u prvoj polovini ove godine uz PayPal, Venmo, DoorDash, Zoom, Netflix i TikTok. Također je pokazan i znatan porast upotrebe u odnosu na isti period prošle godine.

Mobilna kupovina je u prvoj polovini godine premašila sva očekivanja i zabilježila ogroman rast e-trgovine te tako ostvarila rezultate koji bi se inače postizali godinama.

“E-trgovina je procvjetala u prvoj polovini 2020. godine, postigavši rast koji bi obično trajao između četiri i šest godina, a upravo su mobilni uređaji bili zaslužni za to”, kazao je Lexy Sydow menadžer uvida u tržište.

Rast preuzimanja aplikacija, potrošnja i angažman doveli su do velikog procvata potrošnje mobilnih oglasa, čak i kada su se marketinški budžeti smanjili u cjelini.

Velika oglasna mreža je zabilježila rast plasmana oglasa američkog iPhone-a za 70 posto između januara i juna 2020. godine, a međuprostorni oglasi su bili najveći pokretač.

Međuprostorni oglasi porasli su za 205 posto u periodu od januara do juna te su na kraju tog perioda zabilježeni svi formati oglasa od 54 posto.

Rast mobilnih oglasa uslijedio je u općenito lošoj godini za oglašavanje i marketing s obzirom na pandemiju koja je “zatvorila” poslovanje i poremetila marketinške trikove.

Prema eMarketeru, svjetska potrošnja na digitalne oglase u porastu je za samo 2,4 posto u 2020. godini, što je najniža zabilježena stopa rasta.

Predviđa se da će ukupna potrošnja na oglase širom svijeta pasti za 4,9 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno