Zenica

Konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj iz Londona posjetili gradsku upravu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj iz Londona posjetili su danas gradsku upravu gdje su održali sastanak sa gradonačelnikom gdinom. Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima.
Cilj posjete konsultanata iz Londona bio je gradskoj upravi predstaviti program Zelenih gradova i razmotriti mogućnosti uključivanja Grada Zenica u ovaj program.

Gđa. Lina O΄̉Grady konsultantica iz oblasti infrastrukture i zaštite okoliša upoznala je gradonačelnika o programu Zelenih gradova, ciljevima ovog programa i projektima koje je moguće planirati u skladu s programom. Istakla je da je prije svega potrebno analizirati trenutno stanje uzimajući u obzir 34 indikatora koji se između ostalog odnose na kvalitet zraka, vode i zemljišta. Nakon analize moguće je utvrditi priorite i mogućnosti uključivanja projekata u ovaj program. Navela je da je velika prednost ovog programa što je u velikoj mjeri transparentan jer se članovi konsultantskih timova često sastaju sa učesnicima koji su uključeni u program, predstavljaju aktivnosti, razgovaraju i svi međusobno daju doprinos programu. Također je prenijela da su iskustva drugih gradova koji su učestvovali u ovom programu (npr. Tbilisi, Jereni, Tirana) pozitivna jer se putem realizacije različitih projekata kao što je rješavanje problema vodovodne i kanalizacione mreže, gradskog saobraćaja, utopljavanje objekata postižu kvalitetniji uslovi za život građana.

Gdin. Josip Polić iz Evropske banke za obnovu i razvoj izvijestio je konsultante iz Londona da EBRD učestvuje u jednom od najvažnijih projekata za građane Zenice – projektu Plava voda. Gdin. Polić se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Kasumoviću na naporima uloženim da se ovaj projekat sačuva i održi imajući u vidu prethodne opstrukcije od strane Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnik Kasumović je tokom razgovora istakao da je Grad Zenica u toku još dva projekta koja na ekološki prihvatljiv način rješavaju probleme građana a to su projekt zagrijavanja grada u koji grad ulazi sa kompanijom ArcelorMittal i projekt sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničkog tima koji će raditi na realizaciji planiranih aktivnosti u vezi s uključivanjem Grada Zenica u program Zelenih gradova.
Gradonačelnik se zahvalio konsultantima na iskazanom interesu da Grad Zenica uključe u program Zelenih gradova i podršci koju pružaju u savjetodavnom smislu u ovom procesu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno