Info

Konkurencijsko vijeće BiH pokrenulo postupak protiv Telekoma Srbija i RTS

Konkurencijsko vijeće BiH pokrenulo postupak protiv Telekoma Srbija i RTS – Konkurencijsko vijeće BiH je pokrenulo postupak na zathjev Telemacha d.o.o. Sarajevo protiv privrednog subjekata Telekom Srbija a.d. Beograd, Republika  Srbija i Javne medijske ustanove Radio Televizija Srbije, a zbog sprječavanja, ograničavanja i narušavanja tržišne konkurencije.

Odluku o pokretanju postupka Konkurencijsko vijeće donijelo je na sjednici 10. oktobra.

U novom postupku Telemach se referiše na članove Zakona o konkurenciji koji se odnose na zabranjena konkurencijska djelovanja i zloupotrebu dominantnog položaja.
Prije nekoliko mjeseci pojedini mediji podigli su prašinu navodeći da je M:tel iz Banjaluke, u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, kupovinom Logosofta, Blicneta, Telrad Net-a, a potom i Elta-Kabela stekao monopol na tržištu, a u cijeli slučaj se uključilo i Vijeće ministara.

Analiza koju je potom sačinilo Konkurencijsko vijeće BiH za Vijeće ministara pokazala je da niti jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da “Telemah d.o.o. Sarajevo”, sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Ova analiza rađena je prije M:telovog preuzimanja dobojskog Elta-Kabela.Ovu posljednju akviziciju M:tela Konkurencijsko vijeće je “uslovno dopustilo”, ali nije pojasnilo detaljnije šta to znači.

Najnoviji upliv Telekoma Srbije na tržište u regionu, pa tako i BiH, predstavlja lansiranje Euronewsa putem zavisnog preduzeća Telekoma Srbija, HD Win.
Preduzeće HD Win, inače, poznato je po tome da upravlja atraktivnim kanalima Arena sport koji se emituju i u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem