Politika

Konfuzna situacija: HDZ traži dva ministra u Vladi ZDK, DF odbio da HDZ bude dio većine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konfuzna situacija: HDZ traži dva ministra u Vladi ZDK, DF odbio da HDZ bude dio većine- Tročlano Radno predsjedništvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisalo je saglasnost za imenovanje Amre Mehmedić iz Zenice za mandatarku za sastavljanje nove Vlade ZDK, potvrdio je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević (NiP).

On je napomenuo da je, zajedno s prvim zamjenikom Goranom Bulajićem (Demokratska fronta) i drugom zamjenicom predsjedavajućeg Skupštine ZDK Behijom Kulović (Naša stranka), potpisao pomenutu saglasnost, ali da još uvijek nisu odredili termin sjednice Skupštine ZDK na kojoj bi trebala biti i potvrđena nova Vlada ZDK.

“Mi smo odluku potpisali u ponedjeljak i ona je već objavljena u našim službenim dokumentima. Još uvijek traju stranačke konsultacije oko raspodjele pozicija u Vladi ZDK pa ne bih ništa prejudicirao, ali se nadam da bi sjednica mogla biti naredne sedmice. Nadam se da bi mogla biti u ponedjeljak, 19. decembra, ili u četvrtak, 22. decembra”, najavljuje Kovačević.

Ipak, trenutno u pregovorima se dešavaju veoma “zanimljive” stvari.

Kantonalno povjereništvo Demokratske fronte je na sjednici održanoj 06.12.2022.godine razmatralo aktuelnu političku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i potrebu za izjašnjenjem u vezi proširenja aktuelne skupštinske većine u skladu sa članom VIII potpisanog koalicionog sporazuma.

Donesena je odluka da koalicija Zeliko Komšić – za Građansku državu- DF/GS ostaje dosljedna potpisanom koalicionom sporazumu, na način, da sa već potpisanim političkim strankama (BHI- KF, SDP BiH, Narod i Pravda, Narodni Evropski Savez i Naša stranka) želi nastaviti programsku i političku suradnju u mandatnom periodu 2022.-2026.godina, bez uključivanja drugih političkih subjekata u koalicioni sporazum.

Ipak, HDZ je naknadno na osnovu koalicionog sporazuma za više nivoe vlasti sa strankama Osmorke uključen i u pregovore o sastavu vlade i u ZDK.

“Naš se stav zna- dva ministarstva, odnosno obje hrvatske pozicije u Vladi ZDK. O tome koje su to pozicije, naravno, može se razgovarati, jer ništa nije ‘zakovano'”, kazao je Feni član tročlanog pregovaračkog tima te stranke Josip Martić iz Žepča.

Martić nije želio govoriti o mogućnosti da ta stranka drugo ministarstvo popuni iz reda Srba, jer, podvlači, ne želi razgovarati na način “kao da njima neko nešto daje”. HDZ, napominje, u tim pregovorima zastupa načelnik Općine Žepče Mato Zovko i zastupnik u Skupštini ZDK te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz tog kantona Iva Tadić.

Prema nezvaničnim informacijama dolazi do novih raspodjela resora, a kakav rasplet očekuje novu većinu u Zeničko-dobojskom kantonu i dalje nije poznato.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno