Zenica

Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša: Park prirode Tajan je turistički biser ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša: Park prirode Tajan je turistički biser ZDK- U Kamenici kod Zavidovića jučer je održana Konferencija o šumarstvu i Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša, a u organizaciji agencije “Event Expo” i Drvog klastera “Namještaj i drvo” Privredne komore Federacije BiH. Pokrovitelji konferencija bili su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, te općine Kakanj i Zavidovići.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici ova dva izrazito važna sektora za privređivanje u ZDK-u i Federaciji BiH, predstavnici komorskog sistema, Vlade ZDK, lokalnih zajednica i kompanija.

Sagledano je stanje i perspektive u oblasti šumarstva i turizma, sa posebnim fokusom na Park prirode Tajan koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj.

Učesnike je u ime Vlade ZDK-a pozdravio ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, koji je dao punu podršku razvoju turizma na ovom području, rekavši da će Vlada podržati svaku ideju i projekat iza kojih stoji struka, a koji će doprinijeti promociji i razvoju turističkog bisera Park prirode Tajan.

Potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da se moramo okrenuti korištenju prirodnih i turističkih potencijala te da se nadležne institucije moraju posvetiti razvoju ovog sektora, što je preduslov za ulaganje domaćeg i stranog kapitala u turizam.

Savjetnik ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Kasim Alić istakao je da je Vlada opredijeljena da modernizuje putnu komunikaciju Zavidovići-Kamenica-Ponijeri što će donijeti bolju turističku perspektivu ovom kraju.

Na Konferenciji o šumarstvu je istaknuto da su šume izrazito važan resurs ovog kantona, posebno općine Zavidovići, te da je Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona dobavljač drvne sirovine važan oslonac za razvoj sektora drvoprerade koji u ovom kantonu zapošljava oko 3.500 radnika.

Naglašen je problem zaostalih mina koje onemogućuju eksploataciju i gazdovanje šumom, te da se u općini Zavidovići pod minama još uvijek nalazi oko 28 kvadratnih kilometara šume.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno