Politika

Konferencija o saradnji vlasti sa ženskim NVO u primjeni Istanbulske konvencije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konferencija o saradnji vlasti sa ženskim NVO u primjeni Istanbulske konvencije – U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je održana Regionalna konferencija o saradnji vladinih institucija i organizacija sa ženskim nevladinim organizacijama u implementaciji Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), koju je organizirala Fondacija „Udružene žene“ iz Banjaluke u saradnji sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH i Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ciljevi Konferencije, u čijem su radu učestvovale predstavnice nevladinih organizacija iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, bili su razmjena iskustava zemalja regiona u implementaciji Istanbulske konvencije, s posebnim fokusom na pružanje specijaliziranih usluga za žene žrtve nasilja, upoznavanje s primjerima dobrih praksi u primjeni Istanbulske konvencije u evropskim zemljama, određivanje prioriteta i nivoa zajedničkog djelovanja vladinih i nevladinih institucija i organizacija s ciljem primjene i praćenja primjene Istanbulske konvencije, kao i formiranje preporuka za djelovanje s ciljem pružanja većeg niva zaštite za žene žrtve nasilja i nasilja u porodici.
Učesnice Konferencije pozdravio je predsjedavajući Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković, koji se predstavnicama ženskih nevladinih organizacija iz BiH posebno zahvalio na podršci za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim je Komisija za ravnopravnost spolova tražila učešće 40 odsto žena u izvršnoj vlasti. Isaković je zatražio i podršku ženskih nevladinih organizacija za inicijative Komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH po kojima bi muškarci i žene bili ravnopravni na izbornim listama, kao i za donošenje okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, budući da je BiH, kako je rekao, jedina zemlja u regionu koja nema takav zakon.
Isaković je podsjetio da je BiH, odlukom PSBiH, u novembru 2013. godine postala šesta zemlja članica Vijeća Evrope koja je ratificirala Konvenciju, te naglasio da se naša zemlja na taj način obavezala na preduzimanje zakonskih i drugih mjera radi osiguravanju pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja, te kažnjavanje počinilaca nasilja.
Učesnicama Konferencije obratili su se i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Samra Filipović – Hadžiabdić, ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur, ranija poslanica u Predstavničkom domu PSBiH i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz, predstavnica Fondacije „Kvinna till Kvinna“ Belma Bećirbašić, kao i predsjednica Upravnog odbora Fondacije „Udružene žene“ Nada Golubović.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno