Uncategorized

Konferencija o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu sutra u Visokom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podržat će organizaciju te će biti jedan i od partnera sutrašnjeg Biznis foruma “World Investment Energy Summit – Konferencija o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu”, koji će biti održano, s početkom u 11.00 sati, u Multimedijalnoj dvorani kompleksa Bosanska piramida “Park ravne 2” u Visoko.

Organizator skupa su agencija “EventExpo KiK BiH” i Drvni klaster BiH “Namještaj i drvo”, čiji je predstavnik Dinko Mujkić na današnjoj pres-konferenciji u Zenici napomenuo kako je ovo treći događaj koji organiziraju na prostoru Bosanskih piramida “Park ravne 2” u Visokom.

– Učesnici ove konferencije su kompanije iz BiH, komore, institucije sa državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, privredni odjeli ambasada, finansijski sektor i vrlo značajan Vijeće stranih investitora u BiH, koje nas uvijek prate na ovim manifestacijama.

Dijaspora Invest, također, jedan projekt koji je posebno interesantan za našu dijasporu, odnosno za investicije u ZDK-u. Ovo je prilika da se svi relevantni faktori nađu na jednom mjestu i rasprave o danas vrlo bitnom segmentu – energetskom problemu, a smatramo da forsiranje obnovljivih izvora energije uvijek ima smisla- kazao je Mujkić.

Gosti će, dodao je, biti iz Hrvatske i Austrije pa će skup imati i međunarodni karakter. Ministar privrede ZDK Samir Šibonjić istakao je kako su preuzimanjem vlasti u tom kantonu opredjelili se za razvoj privrede.

– Veliki broj naših privrednika, s kojima razgovaramo i koji nas posjećuju, uveliko govore o investicijama u obnovljive izvore energije – s akcentom na solarnu energiju, koja je i u ekspanziji u našem kantonu. Želio bih napomenuti da mi u ZDK-u već imamo 340 firmi koje se u ovom trenutku bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, to jeste iz solara – kazao je Šibonjić.

Ministrstvo za privredu ZDK, dodao je, opredjeljeno je za razvoj projekata koji će tom kantonu i građanima donijeti dodatne benefite.

– Mi smo ubijeđeni da obnovljivi izvori energije, posebno solarna energija, ima budućnost u našem kantonu, kao i proizvodnja energije iz biomase, imajući u vidu da imamo dosta drvnog resursa.

Ako uzmemo da se, u prosjeku, svake godine sječe oko 500.000 metara kubnih šume, znači da imamo ogromnu biomasu koja se, nažalost, osim celuloze koja se koristi u Natronu, ostalo se sve ostavi ili u šumama ili istruhne – naveo je Šibonjić.

Ministarstvo za privredu ZDK, podsjetio je, krenulo je u formiranje Turističke zajednice ZDK, čije bi formiranje “uskoro trebalo da bude i završeno” te da se krene u “agresivnu promociju turističkih potencijala u našem kantonu”. Piramide u Visokom, istakao je, svakako su jedan od velikih potencijala ZDK-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno