Posuđeno

Komparativna analiza kulturnih identiteta Zenice – Industrijska baština Zenice – identitet koji treba sačuvati od zaborava

UG Naša djeca i Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici – „Komparativna analiza kulturnih identiteta Zenice“

  • Industrijska baština Zenice – identitet koji treba sačuvati od zaborava –

 Studenti Odsjeka za kulturalne studije Filozofskom fakultetu u Zenici, diplomirani kulturolozi i profesori u saradnji sa UG Naša djeca su pokrenuli projekat „Komparativna analiza kulturnih identiteta Zenice“.

 Projekat obuhvata mapiranje objekata industrijske kulturne baštine u Zenici kao konstitutivnih elemenata identiteta Grada. Projekat će se, također, fokusirati na istraživanje generacijske razlike u vrijednosnim stavovima prema industrijskoj baštini. Komparativna analiza će se usmjeriti na sadržaje  pozorišnih predstava, književnih i likovnih djela, medijskih sadržaja, izložbi fotografija i dokumentarnih filmova.

 Cilj projekta je istražiti političke, ideološke i društvene utjecaje na konstituiranje identiteta Grada Zenice u periodu tranzicije od socijalističkog ka postsocijalističkom društvu. Također, komparacijom sistema vrijednosti socijalističkog i postsocijalističkog perioda se nastoji odgovoriti na pitanje: da li je izgrađen novi identitet Grada i koje su njegove ključne odlike.

Istraživanjem je neizbježno obuhvatiti i period industrijalizacije koja se u Zenici odvijala od kraja 19. stoljeća. Naime, u ovom periodu podižu se i stavljaju u pogon značajna industrijska postrojenja: Rudnik mrkog uglja (1880), Tvornica papira Eduard Musli tj. Papirna (1885), Željezara (1892) i Termoelektrana u Zenici (1935). Izgradnja ovih objekata, posebno Željezare, uveliko je utjecalo na ekonomski i društveni razvoj Zenice, te formiranje identiteta Grada.

Istraživanje će se sprovesti u pet faza: mapiranje objekata industrijske baštine, analiza upotrebe industrijske baštine, anketiranje milenijalaca, komparacija sistema vrijednosti i evaluacija i sumiranje rezultata.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem