Info

Kompanije iz BiH dobile pristup EU

Šta nam donosi primjena SSP-a
Šta nam donosi primjena SSP-a
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanije iz BiH dobile pristup EU- Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, najavila je u petak da od ove sedmice tek kreće pravi rad na primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU-a.

Provedba SSP-a, koji je stupio na snagu 1. juna ove godine, imat će na odnose BiH i EU-a kako političke, tako institucionalne i ekonomske posljedice.

Politički dijalog

Iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH navode da se odnosi između EU-a i BiH time podižu na višu razinu jer obaveze koje proističu iz političkog dijaloga i regionalne saradnje postaju dio ugovornog odnosa.

– Što se tiče političkih odnosa, BiH i EU su prošle sedmice uspostavile i formalni politički dijalog u okviru Vijeća za SSP. U sklopu tog vijeća će se razmatrati važna pitanja koja se pojave u sklopu SSP-a, kao i sva ostala bilateralna i međunarodna pitanja od obostranog interesa – kazala je za Faktor Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica DEI-ja.

Ono što se razmotri na tom Vijeću, koje je u petak održalo prvu sjednicu, praktično će se realizirati posredstvom Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pododbora koji se moraju formirati do 1. juna 2016. Uz to, predstavnici Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta vodit će dijalog na svojoj razini u vezi sa procesom integriranja BiH u EU, a već su održane dvije zajedničke sjednice.

Jačanje ekonomije

Što se tiče ekonomskih implikacija SSP-a, sa njegovim stupanjem na snagu preduzeća iz BiH mogu sudjelovati u procesu javnih nabavki na tržištu EU-a pod istim uvjetima kao i preduzeća iz EU-a, a imaju i pravo poslovno se “nastaniti” ili registrirati podružnice na teritoriji EU-a.

– Za vrijeme zakonitog zaposlenja državljana BiH na teritoriji članice EU-a, njihovi supružnici i djeca koja zakonito borave u toj članici imaju pristup njenom tržištu rada – pojasnila je Kavaz-Siručić.

SSP predviđa i postepeno usklađivanje bh. zakonodavstva s propisima EU-a u oblasti uvjeta rada, naročito zdravlja i sigurnosti na radu, te jednakih mogućnosti. SSP, osim slobode kretanja robe koju je najvećim dijelom tretirao Privremeni trgovinski sporazum koji je vrijedio do stupanja na snagu SSP-a, obuhvaća i kretanja radnika, usluga, kapitala te regionalnu saradnju.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno