Biznis Zenica

Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju zbog tržišnih uslova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika. Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine smo privremeno obustavili rad svoje Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima. Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. novembra 2023. ArcelorMittal Zenica namjerava nastaviti sa normalnim radom čim dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje.

Evropsko tržište čelika trenutno je u padu, s trenutnim smanjenjem potrošnje čelika u EU koje je počelo u drugom kvartalu 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije, sve usred rastuće ekonomske neizvjesnosti. Uslovi potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije.

  • ArcelorMittal Zenica se počela suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to uslijed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina. Od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300%, cijena električne energije je porasla za 44%, a cijena zemnog plina za 80%. Troškovi željezničkog transporta također su porasli za 25% od 2021. godine.
  • U istom periodu, sadržaj željeza u rudi iz rudnika koji opskrbljuju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53% na 47%, što znači da se za istu proizvodnju čelika mora kupovati više rude. Osim toga, prodajne kvote na tržištu EU su ograničene, zbog zaštitnog režima koji je nametnula EU, i suočene su sa jeftinim uvozom čeličnih proizvoda iz Turske, proizvedenih putem elektrolučnih peći koje koriste staro željezo.
  • U svemu tome, u posljednje tri godine plate radnika su povećane za 32% zbog inflacije.

 

Svi ovi faktori zajedno direktno utječu na mogućnosti da ArcelorMittal Zenica konkurentno proizvodi čelik putem integralne proizvodnje, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji. To se naravno odrazilo i na našeg snabdjevača željeznom rudom, jer je ArcelorMittal Zenica zaustavila dopremu rude iz prijedorskih rudnika u periodu obustave proizvodnje. 

Isporuka toplotne energije prema gradu Zenica

Toplana Zenica radi na visokopećni i koksni plin koji su nus-proizvodi proizvodnog procesa ArcelorMittala Zenica. Postrojenje može raditi i na zemni plin. Prihvatajući našu društvenu odgovornost, isporuka toplotne energije prema gradu neće biti obustavljena, a zemni plin će se koristiti kako bismo osigurali grijanje gradu tokom obustave proizvodnje u ArcelorMittal Zenica, uprkos dodatnim gubicima koji će iz toga proizaći.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno