Zenica

Komisija za ocjenu zahtjeva Mittala oko dozvola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komisija za ocjenu zahtjeva Mittala oko dozvola- Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je na svojoj internet stranici Zahtjev za izdavanje integralne okolišne dozvole za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittala u Zenici. To je logičan slijed stvari nakon što su i gradska vlast u Zenici i Eko forum tužbama intervenisali prema federalnom resornom ministarstvu da poništi okolinsku dozvolu za pogon Čeličane.

Prije nekoliko dana imenovana je je i stručna komisija za ocjenu toga zahtjeva, a u njoj su predstavnici gradske vlasti, eko foruma i federalnog resornog ministartva. ArcelorMittal u zahtjevu navodi kako je on tipični integralni proizvođač gvožđa i čelika sa svim fazama proizvodnje, sa svih osam pogona, od Koksare, Aglomeracije, Visoke peći i Čeličane pa do Saobraćaja. Na ukupno 105 stranica opisali su lokaciju kompanije, prirodne karakteristike zeničke kotline, stanje u pogonima, emisije prašine u zrak, napravili su pregled do sada realizovanih mjera, opisali mjere monitoringa emisija u zrak i vodu, zatim buke i otpada, unutar i izvan Mittala itd., a dostavili su i kopiju zahtjeva za dobijanje drugih dopuštenja koja se vežu za izdavanje okolišnog dopuštenja.

Stručna komisija u narednih 30 dana trebala bi se očitovati o Mittalovom zahtjevu, ističe prof. dr. Jusuf Duraković, predstavnik zeničke Gradske uprave u toj komisiji, ističuči kako trakavica u vezi sa okolinskim dozvolama ArcelorMittalu traje od 2009. godine.

-Sad se opet govori o integralnoj dozvoli na pet godina i ako neozbiljno pristupimo tome postavljam pitanje za narednih pet godina hoće li se moći realizovati ključni projekti iz okoliša. Mora se naći kompromis, jer niko nije ni protiv Mittala, ni protiv čistog zraka, ali činjenica je, da je Mittal došao u fazu kada vješto sporo ide u realizaciju ključnih projekata, ističe Duraković. (S.G.)

rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno