Info

Komesar Šut u Usori održao sastanak sa načelnicima i komandirima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 30.12.2016. godine, u Usori, policijski komesar Šut Semir održao je sastanak sa načelnicima policijskih uprava, komandirima policijskih stanica na području Zeničko-dobojskog kantona, te šefovima organizacionih jedinica u Sektoru kriminalističke policije, kojom prilikom je, u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, vršena analiza Informacije o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za period januar-decembar 2016. godine, kao i analiza aktuelnog stanja bezbjednosti na području Kantona. U tom kontekstu su prezentirani i detaljno analizirani izvještaji o svim aktivnosti koje su poduzimane u izvještajnom periodu po svim segmentima iz nadležnosti policije. Na sastanku je takođe razgovarano o postupanju po Akcionom planu za 2017. godinu, te su razmatrana i druga tekuća pitanja.

Kako je utvrđeno izvršenom analizom stanja u oblasti kriminaliteta, aktuelni parametri ukazuju na činjenicu da je smanjen broj krivičnih djela za  9,7 %, te da ukupna rasvijetljenost istih iznosi 52%. Ovdje je bitno napomenuti da je evidentno smanjenje maloljetničke delinkvencije za 47,3%. Naznačeno smanjenje je dobrim djelom rezultat preventivnih policijskih aktivnosti usmjerenih prema maloljetničkoj populaciji, kao i kampanje koju je u 2016. godini sprovodila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u svim školama, sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja. Takođe je smanjen broja slučajeva otuđenja motornih vozila za  5,6%.

Kako je konstatovano, ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira je manji za 1 slučaj, evidentiran je manji broj tuča i fizičkih napada na drugog za 17,17%, a zbog narušavanja javnog reda i mira sankcionisana su 3064 lica.

Kada je u pitanju segment bezbjednosti saobraćaja, evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 3,9 %, ali su zabilježene povećane posljedice saobraćajnih nezgoda kada su u pitanju smrtno stradala i teže povrijeđena lica. Uzimajući u obzir navedene parametre, u proteklom periodu su, sa ciljem poboljšanja postojećeg stanja, intenzivirane represivne mjere, pa su tako policijski službenici tokom ove godine sankcionisali 119482 lica zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, što je za 33302 prekršaja više u poređenju sa prethodnom godinom. Takođe je 125 lica sankcionisano zbog počinjenih krivičnih djela u saobraćaju.

Ukazano je na značaj aktivnosti na oduzimanju vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, te je kostatovano da su policijski službenici u Zeničko-dobojskom kantonu  u protekle dvije godine privremeno oduzeli 298 vozila. Od tog broja rješen je status za 161 vozilo i to na način da je 109 vozila uništeno, 33 vozila su prodata putem licitacije, dok su 3 vozila predata na daljnje postupanje Upravi za indirektno oporezivanje. Trenutno se u fazi prodaje putem licitacije nalazi još 16 vozila.
U proteklom periodu, težište aktivnosti policijskih službenika bilo je usmjereno na rasvjetljavanje teških krivičnih djela i otkrivanje izvršilaca istih, gdje su zabilježeni dobri rezultati, te je sprovedeno više operativnih akcija koje su za cilj imale razbijanje i procesuiranje organizovanih grupa koje su činile teška krivična djela u oblasti imovinskih krivičnih djela, kao i djela u vezi zloupotrebe droga, a koje akcije su rezultirale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja lica.

Prilikom prezentacije Informacije o poduzetim aktivnostima na području Zeničko-dobojskog kantona za period januar-decembar 2016. godine, komesar Šut je naglasio da prezentirani podaci mogu biti bolji i da će se u narednom periodu poduzeti konkretne mjere i radnje, koje su rezultat određenih analiza i procjena, sa ciljem poboljšanja postojećeg stanja i postizanja još boljih rezultata. Takođe je naglasio da naložene mjere moraju biti poduzete profesionalno i efikasno i da zahtjeva od rukovodnih policijskih službenika krajnje odgovoran i ozbiljan pristup u postupanju i rukovođenju, u okviru utvrđenih nadležnosti, kako bi se adekvatno reagovalo na sve eventualne sigurnosne rizike i pojave, a pripravnost i preventivne mjere, u kontekstu aktuelnih dešavanja u regiji, podigle na najviši nivo.

Sastanku je u drugom dijelu prisutvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, koji je pozdravio sve prisutne i čestitao policiji Zeničko-dobojskog kantona na zalaganju i odličnim rezultatim. Prisutnim se takođe obratio i ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić, koji se u svom izlaganju osvrnuo na najznačajnije projekte koji su obilježili 2016. godinu, kada je u pitanju rad i djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovom satanku su prisustvovali i načelnici općina Tešanj, Doboj-Jug i Usora, a svoju podršku su potvrdili i predstavnici udruženja privrednika sve tri navedene općine, koji su pozvani na ovaj  sastanak i koji su svojim dolaskom i prisustvom dali podršku policiji Zeničko-dobojskog kantona u njenim nastojanjima i naporima da jednim proaktivnim pristupom, dobrim rukovođenjem, procjenama i brzim reagovanjem, svim građanima Zeničko-dobojskog kantona osigura maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost, te stvori jedan siguran ambijent za život, rad i dobre poslovne tokove i investicije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno