Ljudi

Komesar Gazić: JPS Uprave policije MUP-a ZDK provodi istragu ko je fotografisao i objavio policijske depeše na društvenim mrežama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je prošle sedmice stupio na dužnost, generalni policijski inspektor – policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić suočio se sa neobičnom situacijom. Već drugi dan izvršio je određene razmještaje inspektora i policajaca, a jedna od depeša koja to reguliše, “osvanula” je na društvenim mrežama, zajedno sa podacima inspektora i policajaca. Bio je to direktan povod da novog komesara upitamo o kvalifikaciji tog (ne)djela i da li će poduzeti korake po tom pitanju.

Za ovu priliku izdvajama dio naših pitanja i odgovora novog komesara:

Da li je objavom depeše o rasporedu policijskih službenika, s njihovim imenima, prekršen neki propis ili zakon, te ako jeste, da li ste bilo šta učinili po tom pitanju?

– Kako bi postupanje policijskih službenika bilo što profesionalnije i u skladu sa važećim propisima, službenici Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, postupaju po svim prijavama i pritužbama građana, kao i u drugim slučajevima koji bi mogli ukazivati na eventualno neprimjereno ili nezakonito ponašanje policijskih službenika, kako bi prvenstveno u okviru zakonom definisanih ovlaštenja, odmah reagovali na događaj i utvrdili eventualni propust ili neprimjereno postupanje u radu službenika. Na taj način, pored povećanja odgovornosti policijskih službenika, nastoji se unaprijediti i zaštiti integritet službe ali i integritet časnog policijskog poziva.

– U tom kontekstu, kada je u pitanju predmetna objava depeše, odmah po saznanju za navedenu aktivnost Jedinica za profesionalne standarde ove uprave policije je otvorila unutrašnju istragu, u okviru koje su poduzete mjere i radnji na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koje se tiču predmetne objave, kao i utvrđivanja identiteta policijskog službenika koji je fotografisao i objavio predmetnu depešu. Naznačene aktivnosti se još uvijek poduzimaju a po okončanju istih, u ovisnosti od rezultata sprovedene unutrašnje istrage, ovisit će daljnje postupanje službenika Jedinice za profesionalne standarde.

Da li je objavljivanjem imena i prezimena i rasporeda policijskih službenika ugrožena njihova sigurnost, kao i zadaci koji objavljuju?

– Kao što je već prethodno objašnjeno, postupanje policijskih službenika mora biti u skladu sa važećim zakonskim propisima, te Etičkim kodeksom za policijske službenike, što podrazumijeva zakonito i profesionalno postupanje ali i zaštitu ugleda policijskog organa. Svakako da objavljivanje ili na bilo koji drugi način publikovanje i ustupanje javnosti službenih dokumenata nije dozvoljeno, te zahtijeva provođenje unutrašnje istrage i utvrđivanje pojedinačne odgvoornosti policijskog službenika, kao što je opisano i pojašnjeno u prethodnom odgovoru. Objavljivanjem ličnih podataka policijskih službenika nije ugrožena njihova sigurnost ali takva aktivnost svakako predstavlja povredu službene dužnosti, zbog čega i jeste predmet unutrašnje istrage.

Da li ste ili ćete poduzeti mjere protiv službenika ili NN lica koji su, sudeći po fotografiji, fotografisali depešu Uprave i ustupili je neovlaštenim licima, koji su je potom objavili?

– Unutrašnjom istragom koja se provodi se radi na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koje se tiču predmetne objave, kao i utvrđivanja identiteta policijskog službenika koji je objavio predmetnu depešu. Naznačene aktivnosti se još uvijek poduzimaju a  od rezultata sprovedene unutrašnje istrage ovisit će daljnje postupanje službenika Jedinice za profesionalne standarde.

Da li će biti poduzete mjere protiv navedenih osoba koje su bez ovlaštenja objavile interni akt Uprave na društvenim mrežama, makar on i nema oznaku tajnosti na sebi?

– Svakako da će predmetom jednog dijela unutrašnje istrage biti i provjera navedenog segmenta predmetnog slučaja.

U polemici na društvenim mrežama nakon objave objelodanjene su informacije da ste odluku o premještaju donijeli 24-48 sati nakon preuzimanja dužnosti, pa s tim u vezi nas zanima da li je realno moguće da ste u 24 sata sagledali rad službenika, te donijeli ozbiljne odluke?

– Tokom moje dugogodišnje profesionalne karijere, koja je počela pozicijom inspektora daleke 1994. godine, obavljao sam mnoge rukovodne funkcije, na kojim sam, rukovodeći i koordinirajući složenim policijskim istragama i aktivnostima, stekao zavidno iskustvo koje će mi svakako biti od velike koristi u obavljanju ovih odgovornih poslova iz nadležnosti policijskog komesara. U tom smislu, moj rad i rukovođenje Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona bit će usklađeno sa principima po kojim sam i do sada radio u svojoj policijskoj karijeri. To prvenstveno znači da ću maksimalno raditi na unapređenju i profesionalizaciji policijskih službenika i generalno policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu, te jačanju njihovog integriteta i osposobljavanja. U tom kontekstu, odgovorno naglašavam da su odluke koje donosim, i koje ću donositi u svom rukovođenju policijskim strukturama, na prvom mjestu zakonite i pravične ali i rezultat određenih procjena zasnovanih na iskustvu i objektivnim procjenama.

Da li su istinite tvrdnje s društvenih mreža da su sa predmeta privrednog kriminaliteta uklonjeni samo i isključivo službenici koji su istraživali slučajeve u vezi aktivnosti i osobe aktuelnog gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića?

– Takvi navodi su netačni i bojim se tendenciozni u smislu ostvarivanja određenih političkih ciljeva, pa bi bilo kakvim dodatnim pojašnjavanjem dao značaj nečemu što zaista nije vrijedno pomena, stoga ću se zadržati na ovom kratkom komentaru. Moje rukovođenje policijskim strukturama Zeničko-dobojskog kantona, kao i rezultati koje ćemo ostvariti u narednom periodu, će pokazati u kojoj mjeri sam profesionalac i poznavalac posla koji obavljam.

Jesu li istiniti navodi sa društvenih mreža da su premješteni i udaljeni iz Uprave policije službenici koji su se na bilo koji način radom “zamjerili” lokalnoj upravi i gradonačelniku, a s druge strane da ste od novoimenovanih službenika tražili forsiranje istražnih radnji u drugim predmetima?

– Kao što sam pojasnio u prethodnom odgovoru, takvi navodi su apsolutno netačni i produkt su špekulacija i nagađanja, koje kao profesionalac ne želim komentarisati.

– Uslovljen intencijom Vaših pitanja, ponovo naglašavam da će moj rad i rukovođenje policijom biti obilježeno odlučnom borbom protiv svih vidova kriminaliteta, te unapređenjem sigurnosti na području Kantona u svim segmentima. Odgovorno tvrdim da ću biti neumoljiv na planu borbe protiv svih oblika koruptivnog ponašanja, te ću u tom smislu zahtijevati intenzivne kontrole i nadzor izvršavanja poslova i zadataka iz nadležnosti policije.

Ono što je bitno napomenuti jeste činjenica da ću u svom radu insistirati na zakonitom i profesionalnom ponašanju i postupanju svih naših službenika u toj oblasti, te da ćemo u predviđenim procedurama ispitivati zakonitost postupanja naših službenika u svim slučajevima kada imamo saznanja da su prekršili postojeće propise i eventualno počinili povredu službene dužnosti.

Odgovore priredio i dostavio Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno