Biznis

Kome nije u interesu osnivanje berze električne energije države BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kome nije u interesu osnivanje berze električne energije države BiH?- Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja nema berzu električne energije.

Osnivanje berze donijelo bi brojne pogodnosti svim akterima kada je u pitanju proizvodnja i plasman električne energije. Dovelo bi do poticaja za nezavisne proizvođače i njihove konkurentnosti, što bi u zbiru značilo i jačanje tržišta. I građani bi, ne odmah, ali u budućnosti svakako, imali koristi. U čemu je onda problem?

– Razlog je inertnost politčkih faktora, njihovo nerazumijevanje potrebe za berzom električne energije. Bosne i Hercegovina ima viškove struje koje bi mogla ponuditi na domaćoj berzi.

Ona se može osnovati i uz ovu zakonsku regulativu, ali Državna regulatorna agencija za električnu energiju – DERK smatra da to nije precizirano u važećim dokumentima.

Nigdje ne piše da je zabranjeno, no ako treba novi zakon, zašto se ne donose. Za pretpostaviti bi da uslijedila politička trgovina, što je dugogodišnja praksa u BiH – kaže za Faktor Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Značajan, ako ne i najvažniji utjecaj u smislu formiranje berze električne energije u BiH imalo bi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem čelu je Staša Košarac, odani kadar Milorada Dodika.

S obzirom da se Dodikova politika zasniva na pokušaju obesmišljavanja BiH, a koju vjerno prati ministar Košarac, odbijajući osnivanje bilo kakvih institucija na nivou države, jasno je da će SNSD-ovi kadrovi biti kategorično protiv i pomisli na osnivanje državne berze električne energije.

Košarac godinama lobira za Otvoreni Balkan jer je to interes Beograda i Aleksandra Vučića a ne BiH, odbija uvesti prelevmane za uvoz mlijeka iz Srbije, protivi se osnivanju poljoprivredne organizacije pri Vijeću ministara iako bi to omogućilo lakše pristupanje fondovima Evropske unije…

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno