Info

Koliko u BiH koštaju proizvodi čiju je cijenu Hrvatska zamrznula

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Divljanje cijena je, čini se, postalo svakodnevnica u Bosni i Hercegovini pa tako danas hljeb ne možete kupiti jeftiniji od 1,50 KM, a do nedavno, za istu cijenu ste mogli dobiti skoro dva takva proizvoda.

Da „lijeka“ ima, dokazuju primjeri susjednih zemalja, poput Hrvatske koja je u okviru novog paketa mjera za zaštitu kućanstava i ekonomije od rasta cijena ograničila cijene za čak 30 proizvoda. Ove mjere će stupiti na snagu već 18. septembra.

Zato je ekipa Hayat.ba portala provjerila koliko ovih 30 proizvoda košta u našim trgovinama.

Litar suncokretovog ulja, koje se nalazi prvo na listi u Hrvatskoj, pronašli smo na policama tokom sniženja za 2,70 KM, a mlijeko od 1,80 do 2,20 maraka.

Kilogram brašna tipa 400 košta 1,45, a tip 500 1,35 maraka.

Kilogram mljevenog mesa, koje je znatno poskupjelo ovih mjeseci, plaćamo oko 16 KM, zavisno od mjesta kupovine, dok kilogram šećera, koje je neophodno u domaćnistvima, plaćamo oko 2,30 maraka.

Čašica jogurta iznosi 0,80 KM, a kilogram riže smo pronašli po cijeni od 3,20 maraka na sniženju. Kilogram Gouda sira, koje se također našlo na listi u susjednoj zemlji, kod nas plaćamo oko 16 maraka.

Paket tjestenine košta oko 2,45 maraka, a paket od deset jaja 4,25 KM.

Kada je riječ o voću i povrću, situacija je sljedeća: kilogram krompira se može pronaći po cijeni oko 1,50 KM, mrkve 1,90 KM, paradajz 1,60 maraka, te limun 2,75 KM – po sniženoj cijeni, kao i jabuka oko marku i po. Kilogram piletine košta od sedam do osam maraka, a pakovanje pasiranog paradajza oko marku i po.

U domenu proizvoda za higijenu, pronašli smo toalet papir čije 24 rolne plaćamo 5,95 maraka, šampon 4,90 maraka, ulošci 2,55 KM, te pasta za zube po cijeni najnižoj od 2,20, kao i gel za tuširanje od 3,30 maraka, a paket pelena oko 16,95 maraka.

Pošto se na listi u Hrvatskoj nalazi i čokolada, onu običnu mliječnu plaćamo po cijenu od marku, a hrenovke 1,40, te grah na vagi 3,95 maraka. Kilogram junećeg vrata košta oko 18 KM, a oko litar sirupa za sok oko tri KM.

Pakovanje hamburgera se također nalazi na ovoj listi i kod nas se plaća oko tri marke.

Autor: HAYAT/I.Sandžaktarević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno