Info

Koliko je Titovih ulica u BiH i gdje ih je najviše?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koliko je Titovih ulica u BiH i gdje ih je najviše? – Italijanski urednik i istraživač Giorgio Comai objavio je zanimljivo istraživanje o tome koliko ulica u Bosni i Hercegovini i regiji nosi ime Josipa Broza Tita.

Maršala Tita. Titova ulica. Josipa Broza Tita. Desetine trgova i ulica širom regije, u zemljama bivše Jugoslavije – nose ove nazive i danas. U Italiji ih ima čak u šest gradova. Počast Maršalu odali su ne samo Evropljani. Trgovi i ulice postoje u Brazilu. Rusiji. Indiji. U nekoliko afričkih država. Na Kipru. U međuvremenu, regija se svako malo – odriče sjećanja na Tita.

Građani gotovo svih većih bosanskohercegovačkih gradova svakodnevno šetaju Titovim ulicama, prenosi N1.

Bosna i Hercegovina ima čak 19 ulica posvećenih Titu, a ‘šampion’ u ovoj disciplini u regiji su Makedonija i Hrvatska, koje imaju po 24 ulice posvećenu bivšem lideru Jugoslavije.

BiH, je kako rekosmo, na trećem mjestu, Srbija je na četvrtom sa 15, Slovenija ima 14, Crna Gora sedam, dok Kosovo, sad za sada nema niti jednu ulicu sa Maršalovim imenom. Kao što se vidi iz priloženog, Od 2.071.858 ulica u BiH, 19 ih nosi Titovo ime.

Podaci ulica i trgova posvećenih Josipu Brozu Titu preuzeti su sa OpenStreetMaps baze, a ispod donosimo grafički prikaz raspoređenosti. Detaljniju statistiku pogledajte OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno