Biznis

Koliko je iznosila potrošačka korpa za januar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2024. godine iznosi 2.895 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2023. iznosila je 1.310 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1. Prehrana – 44,42 posto

2. Stanovanje i komunalne usluge – 13,75 posto

3. Higijena i održavanje zdravlja – 9,43 posto

4. Obrazovanje i kultura – 10,36 posto

5. Odjeća i obuća – 10,36 posto

6. Prijevoz – 4,77 posto

7. Održavanje domaćinstva – 6,91 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćio je Sindikat.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno