Zabava

Kolekcija Petominutnih priča je na kioscima: U četvrtak 11. februara izlazi prva knjiga Petominutne priče o prijateljstvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kolekcija Petominutnih priča je na kioscima: U četvrtak 11. februara izlazi prva knjiga Petominutne priče o prijateljstvu- Iz velike želje da čitanje bude dio odrastanja svakog djeteta i njegove porodice Egmont u saradnji sa kompanijom Disney neprestano kreira nove kolekcije kojima će to podstaći na najbolji mogući način.

Divna je prilika da podsjetimo koliko je važno čitati djeci od najranijeg uzrasta i koji su benefiti koje će dijete, kao i njegova porodica imati od čitanja. Čitanje naglas podstiče djetetove kognitivne sposobnosti, odnosno djetetovu moć saznavanja koja obuhvata percepciju, mišljenje, zaključivanje, pamćenje i učenje. Slušajući vaš glas djeca uranjaju u nove svjetove, uče o njima, zamišljaju pročitane prizore, uče da razumiju pročitano, a sreću se i sa književnom vrstom jezika koja je drugačija od svakodnevnog govora. Djeca će naučiti nove riječi, provest će prijatno i uzbudljivo vrijeme i stvoriti sjećanja za cijeli život. Ova važna navika odigrat će veliku ulogu u kasnijem učenju, savladavanju vještine čitanja i pisanja, razumijevanju pročitanog i odnosa prema tome koji možemo podsticati kroz razgovor sa djetetom tokom i nakon čitanja.

O čitanju smo imali prilike da razgovaramo sa defektologom Bojanom Zlatić koja nam je rekla: „Čitanje je aktivnost koja je od izuzetnog značaja za djecu svih dobi jer stimuliše i razvija jezičke i kognitivne vještine.  Zajedničko čitanje ne samo da povezuje djecu i roditelje, već bogati djetetov rječnik, podstiče razvoj govora i jezika, kao i kreativnost i stvaralaštvo. Važnost ove aktivnosti, također, se ogleda u podsticanju dječjeg razumijevanja vlastitih i tuđih osjećanja. Istraživanja pokazuju da roditelji koji odmalena čitaju djeci i usađuju im ljubav prema knjizi, osiguravaju im na taj način dobar start u školi i brže napredovanje.“

Kolekcija koja je pred vama obuhvata zanimljive i važne teme koje su obrađene kroz priče nekih od najpopularnijih Disneyjevih junaka. Kolekcija će obuhvatiti priče o prijateljstvu, porodici, hrabrosti, životinjama, dobrim djelima, otkrićima, priče za lijepe snove…

Prva knjiga nosi naziv Petominutne priče o prijateljstvu i sadrži pet priča u kojima su glavni junaci Bambi, princeza Tijana, Winnie the Pooh, Mickey Mouse, Munjeviti Jurić i njihovi prijatelji. Prva knjiga izlazi u četvrtak 11.2. a svakog narednog četvrtka na kioscima vas čeka nova knjiga. Prva knjiga je u prodaji po promotivnoj cijeni od 3,90 KM, dok će ostale knjige iz kolekcije biti u prodaji po cijeni od 7,90KM. Dostupno je latinično i ćirilično izdanje kolekcije. Brojeve koje ne uspijete kupiti na kioscima, možete poručiti na www.tropik.ba.

Čitajte djeci, mazite ih, grlite ih, pričajte sa njima, odvojite svaki dan vrijeme za čitanje, izaberite knjigu i povedite ih na uzbudljivo putovanje kroz slike i riječi!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno