Info

Koje su škole završili bh. političari?

Koje su škole završili najpoznatiji bh. političari
Koje su škole završili najpoznatiji bh. političari

Koje su škole završili bh. političari?- Uvijek je zanimljivo zaviriti u biografije bosanskohercegovačkih političara. Tamo ćete uvijek pronaći neku interesantnu informaciju, neki detalj koji će privući pažnju. Takvi podaci su dostupni javnosti, većina ih uglavnom dobro poznaje jer lica se na domaćoj političkoj pozornici tako rijetko mijenjaju.

Centar za istraživačko novinarstvo na svojoj web stranici nudi crtice iz životopisa lidera ovdašnjih stranaka. Među ostalim, tu su i podaci o obrazovanju. Koje su škole završili najutjecajniji bosanskohercegovački političari?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH BakirIzetbegović diplomirao je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine dok je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda MladenIvanić, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci 1981. godine. Doktorirao je sedam godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a postdoktorske studije završio je na univerzitetima u Manheimu i Glasgowu. DraganČović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, diplomirao je 1979. godine, a magistrirao 1989. na Strojarskom fakultetu u Mostaru da bi doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić Osnovnu i srednju školu završio je u Gacku. Doktorirao je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu. MiloradDodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a ŽeljkaCvijanović, premijerka RS-a, profesorica je engleskog jezika. Po završetku studija, završila je i specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske zajednice, diplomu inžinjera Elektrotehnike stekao je 1987. u Beogradu, a njegov stranački kolega Ognjen Tadić diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, osnovnu školu završio je u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Bivši i dugogodišnji predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija je gimnaziju završio 1973. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu.

IgorCrnadak, ministar vanjskih poslova, diplomirao je Ekonomiju u Banjoj Luci dok je predsjednik Partije demokratskog progresa BranislavBorenović, završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, a danas na ovoj visokoškolskoj ustanovi pohađa postdiplomski studij.

Marinko Čavara, predsjednik entiteta Federacija BiH, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1991. godine, a bivša predsjednica ovog entiteta BorjanaKrišto, diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem