Info

Koje su dobre, a koje loše strane električnih automobila?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve veći broj proizvođača okreće se proizvodnji električnih automobila, koji su, između ostalog, dobri i za očuvanje životne sredine, za razliku od automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a ono što najviše oduševljava kupce je što su ova vozila nečujna, piše Auto Guru, koji je izdvojio dobre i loše strane automobila budućnosti.

Loše strane

1. Visoka cijena

Električni automobili jako su skupi pa ako želite sudjelovati u očuvanju planeta, morate imati pozamašnu svotu na bankovnom računu. U septembru 2019. godine najjeftiniji električni automobil koji se mogao kupiti bio je Hyundai IONIQ, koji je koštao oko 50.000 dolara, što mnogi kupci ne mogu priuštiti. Iako će se cijene ovih automobila smanjivati kako njihova proizvodnja bude rasla, trenutačno ih rijetko ko sebi može priuštiti.

2. Domet

Ono što je jedan od najvećih problema vlasnika električnih vozila jest veća vjerojatnost da će im se baterija potrošiti prije nego što stignu do stanice za punjenje ili do kuće. Stanice za punjenje električnih automobila još se uvijek ne nalaze na svakom kutu pa se onima koji idu na duža putovanja automobil može isključiti na pola puta. Teslin Model X može prijeći 550 kilometara ako se do kraja napuni, ali za njega treba izdvojiti 190.000 dolara. Što se tiče Hyundai IONIQ, koji je četiri puta jeftiniji, on može prijeći 250 kilometara s jednim punjenjem, što je sasvim pristojno za vožnju po rodnom gradu, ali ne biste se smjeli upustiti u duža putovanja s njim.

3. Vrijeme punjenja

Da biste spremnik do vrha napunili gorivom kod automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem potrebno vam je manje od pet minuta, dok punjenje baterije električnog vozila oduzima puno više vremena. Da biste do kraja napunili bateriju, trebate sjediti na stanici za punjenje čak pet sati prije nego što nastavite svoje putovanje.

Ako imate neki Teslin model i naiđete na Teslinu stanicu za punjenje, baterija može ostati i na 100 posto sat ili dva nakon punjenja, ovisno o modelu koji vozite.

4. Servisiranje i popravak

Nakon nekoliko hiljada kilometara trebate odvesti auto na servisiranje, ali ko bi ga mogao pregledati i popraviti? Privatni automehaničari najčešće nisu dovoljno dobro opremljeni da mi mogli obaviti ovaj posao pa je većina vlasnika električnih automobila ograničena na servisiranje kod trgovaca ili proizvođača.

Dobre strane

1. Ušteda

Prva prednost električnih vozila je što vozeći ih uštedite puno novca, ne trošeći ga na gorivo i na održavanje. Servisiranje električnih automobila jeftinije je i dosljednije, dok je punjenje čak tri puta jeftinije od točenja goriva. Jedino na što trebate obratiti pažnju jest doba dana jer će u određenim razdobljima električno punjenje biti jače.

2. Nisko središte gravitacije

Sva električna vozila kreću se zahvaljujući baterijama koje su jako teške, ali koje, s druge strane, pridonose niskom središtu gravitacije automobila jer su ravne i nalaze se ispod poda automobila. To je prednost jer na ovaj način smanjuju vjerojatnost da će se vozilo prevrnuti u situacijama u kojima bi se lako prevrnula vozila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem.

3. Tehnološka unaprjeđenja

Kod električnih vozila postoji mogućnost tehnoloških unaprjeđenja. Autonomna vozila sa sobom će donijeti druge prednosti kao što su smanjenje zagušenja na cestama i manji broj nesreća, a vozači će imate veći broj sati za sebe umjesto da ih provedu u vožnji.

4. Dobrobit za životnu sredinu

Električna vozila manje utječu na zagađenje životne sredine. Tokom njihove vožnje nema emitiranja štetnih plinova u okruženje, ali zato se oni oslobađaju u atmosferu pri proizvodnji njihovih dijelova, kao što su baterije, koje sadrže litij i bakar. Ipak, pretpostavlja se da će se naći bolji način za izradu ovih materijala, a postoji i mogućnost za korištenje obnovljive sunčeve energije za punjenje električnih automobila.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno